Start somewhere

“Duurzaam én fashionable KAN ECHT! En het kan ook nog eens betaalbaar.”

Het verhaal dat voor jullie hier begint, begon voor ons in januari van dit jaar, in een wijnbarretje in de Amsterdamse Jordaan. Zonder het van elkaar te weten waren we allebei al langer op zoek naar de volgende stap richting een mooiere toekomst. Die avond bespraken we hoe dromen, durven en vooral DOEN daarbij de sleutelwoorden zijn. We wilden plezier en betekenis samen laten komen in een nieuw initiatief. We zijn allebei dol op kleding, dus wat ‘plezier’ voor ons betekende was niet zo moeilijk: stijlvolle outfits, nieuwe looks en mooie kledingmerken. Maar omdat we ook zochten naar betekenis, verwonderden we ons erover dat de mode industrie nog weinig bezig lijkt te zijn met duurzaamheid. Terwijl de biologische voedselproducten inmiddels de schappen van de Albert Heijn groen kleuren en de biologische supermarkten als paddestoelen uit de grond schieten, is er bij veel kledingmerken überhaupt geen informatie te vinden over herkomst of duurzaamheid, afgezien van de befaamde ‘made in China’ labels. Dat suggereert niet veel goeds… We spraken ook over de afstand tussen productie en eindgebruiker en over de grote ketens zoals Zara, Mango en Primark die, na een race to the bottom, kleding in de rekken hebben hangen waar mensen aan de andere kant van de wereld de prijs voor betalen.

Enter: een blog over duurzame mode!

Enter: CatchingtheGlow.

Wij zijn Klaartje en Barbara. We vertellen je op deze site hoe wij als sustainable fashion bloggers door het leven gaan. Wat we tegen komen, waar we ons over verbazen, wat ons inspireert en waar we obstakels zien. Wij willen de wereld van de duurzame mode ontdekken en onze lezers inspireren om bewuste(re) keuzes te maken. Kledingkeuzes met hart voor people en planet.

Maar laten we ons eerst even voorstellen.

Klaartje over Barbara: “Mijn vriendschap met Barbara heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis; ooit was zij namelijk mijn oppaskindje. Als jong meisje hield ze veel van ballet. En dat getalenteerde, dansende kleine meisje verovert nu, ruim twee decennia later, de wereld. Het mooiste aan Barbara vind ik dat ze altijd onbevangen en positief de wereld inkijkt; ze is niet snel van haar stuk gebracht en de befaamde ‘leeuwen en beren’ lijken haar deur voorbij te gaan. Barbara heeft altijd oog gehad voor mensen in achterstandsposities en het is een persoonlijk doel voor haar te proberen hier veranderingen in teweeg te brengen. Ze heeft drie jaar voor de Wereldbank gewerkt en nu werkt ze voor het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Barbara heeft vrienden over de hele wereld en ze is altijd blijven dansen. Barbara in drie woorden: Ambitieus, positief, betrokken.

Barbara over Klaartje: “Klaartje was inderdaad vroeger mijn oppas (mijn lievelingsoppas welteverstaan!), en ik herinner me dat mijn zusje en ik als zij op kwam passen altijd haar haar mochten doen, met klipjes en speldjes en haarlak, en als we geluk hadden ook de make-up er nog bij! De klik op fashion-gebied zat er dus al heel vroeg in. Nu heeft Klaartje drie geweldig leuke kinderen, en staat ze voor de klas in groep 3 en 4 van het basisonderwijs. Daarnaast loopt ze altijd over van de ideeën en creativiteit. Wat ze doet doet ze met liefde en aandacht – of het nu gaat om een mooie vaas met bloemen in haar huis, om haar baan of om een yogales, ze gaat er helemaal voor. Én, ook niet onbelangrijk, ze is iemand voor wie de wijsheid ‘think before you speak’ second nature is. Ik verbaas me soms over de hoeveelheid kennis die ze over allerlei onderwerpen weet te vergaren – dit blog incluis! Klaartje in drie woorden: Hip, Creatief, Aandachtig.”

Wij hebben ondertussen ontdekt dat bewuste keuzes geen afbreuk doen aan het plezier in mode. Sterker nog; we zijn alleen maar enthousiaster geworden door alle prachtige initiatieven die we ontdekken en we kunnen niet wachten om ze met je te delen! Duurzaam én fashionable KAN ECHT! En het kan ook nog eens betaalbaar. Dus ja, er is weldegelijk een omwenteling gaande in de modewereld. Een omwenteling die wij beiden toejuichen; van fast naar slow fashion, van wegwerpmode naar duurzame mode, van kwantiteit naar kwaliteit, van snelle look naar mooi verhaal. Lidewij Edelkoort, dé trendwatcher voor de internationale modewereld, heeft bijvoorbeeld recentelijk een manifest geschreven waarin ze pleit voor een andere kijk op mode, waarbij ambacht en draagbaarheid weer voorop komen te staan in plaats van het zoveel mogelijk items produceren die een ‘like’ kunnen opleveren. En Marieke Eyskoot heeft met haar boek Talking dress de duurzame mode-industrie een stuk dichter bij de Nederlandse shopper gebracht. (Overigens: als je op de link voor Talking Dress klikt zul je merken dat die je niet naar bol.com brengt, maar naar youbedo.com – een webwinkel die voor dezelfde prijs, 10% van het aankoopbedrag aan een door jou uitgekozen goed doel schenkt!).

So, time to get started. Een belangrijke eerste stap die wij zetten, is vragen stellen. We zien bijvoorbeeld dat fairtrade en ecofriendly fashion wel bestaan, maar waarom is het nog zo weinig vanzelfsprekend? Wij zijn ervan overtuigd dat heel veel mensen, als ze er bij stil staan, de noodzaak voelen om bij te dragen aan een verandering in de modewereld. Iedereen was bijvoorbeeld geschokt na de ramp in textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh twee jaar geleden, waarbij 1133 mensen omkwamen en 2500 gewonden vielen. Waarom horen we in onze omgeving dan nog zo weinig over eerlijke kleding? Hoe krijgen we de dialoog op gang? En hoe krijg je als consument en modeliefhebber zicht op het aanbod van kleding met een goed verhaal? Voor die dialoog is dit blog in het leven geroepen, en in de posts die volgen zullen we je vertellen welke antwoorden wij vinden. En we horen natuurlijk graag wat jij voor antwoorden tegenkomt, hier bij Catching the Glow of juist heel ergens anders.

De ingrediënten zijn er.  We hebben een hoofd vol ideeën, een gevoel van urgentie en ontzettend veel plezier in alles wat we als sustainable fashion bloggers  opeens tot ons werk mogen rekenen. De komende tijd zullen we de stad, het land en het web doorkruisen op zoek naar mode-initiatieven met een mooi verhaal. De beste webshops, adviezen over het opbouwen van een duurzame garderobe, en updates over wat er in de high-fashion-wereld gebeurt op het gebied van duurzaamheid kun je hier terugvinden (Meer over wat je op ons blog allemaal kunt vinden staat hier). En natuurlijk zijn er outfitposts, maar dan wel ‘comme il faut’: stijlvol én duurzaam, bereikbaar en betaalbaar.

Start somewere. We just did.

Geschreven door

4 reacties

 • Julie

  Leuk! Ik ga jullie volgen!

  • Klaartje Bergisch

   Wat leuk om te horen 🙂

 • Margreet

  Wat een prachtige website en jullie hebben zo’n goed verhaal! Dankzij jullie let ik nu constant op de labels, en al is het nog zo mooi, als ik het niet vertrouw, dan koop ik het niet! Liever probeer ik het dan zelf te maken… Ook duurzaam, toch?

  • Klaartje Bergisch

   Dank je wel Margreet, ontzettend leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent door ons verhaal 🙂

Laat een reactie achter