Tien do’s en don’ts voor een duurzame kledingkast

“As consumers, we have so much power to change the world by just being careful in what we buy.”

Emma Watson

We’ve made the picture at Sukha Amsterdam, a beautiful shop where they also sell some great sustainable brands!

Inderdaad: je zou het duurzaamheidsgehalte van je garderobe graag opkrikken, maar waar begin je? Waar moet je op letten, wat vooral doen, en wat zijn de absolute don’ts? Je leest het hier.

1. DO: Slow down                                                                                                                                

Okee, eerst het zuur dan het zoet… Voor een eerlijke, duurzame garderobe is het nodig om te vertragen; om minder te kopen. Ai. Dit is niet de makkelijkste stap, maar geloof ons; hierna wordt het leuk! Wij houden ook heel erg van nieuwe kleren; van dat moment dat je jezelf even opnieuw hebt uitgevonden; van het instant geluksgevoel dat hoort bij het adopteren van een nieuwe trend of look. Maar we kennen ook het gevoel van deceptie als het felbegeerde item na twee wasbeurten eigenlijk al zijn glans verloren heeft… De opkomst van fast fashion – waarbij de trends van de catwalk zo snel mogelijk worden omgezet in goedkope collecties voor het grote publiek – heeft ervoor gezorgd dat we onze kledingstukken steeds meer als wegwerpartikelen zijn gaan zien. We willen veel en we willen er zo min mogelijk voor betalen. Deze manier van omgaan met kleding  legt een enorme druk op het milieu en op de werkomstandigheden van de mensen die onze kleding maken. Het helpt ook de ‘pushmarket’ in stand houden die in de kleding industrie boven is komen drijven: een business model waarbij goedkope items zó massaal de markt op gestuwd worden dat een deel niet eens de retail winkel haalt, zoals Prof. José Teunissen, Lector Modevormgeving, laatst in een lezing van de Strawberry Earth Academy  benadrukte. Bovendien zorgt het ervoor dat wij onze kledingstukken niet meer de aandacht geven die ze verdienen. Door minder en bewust te kopen, geven we onze kleren weer meer waarde en kunnen we een eigen stijl creëren die langer meegaat dan een seizoen. Less is more. 

2. DON’T: Try to be perfect all at once

Natuurlijk, we hopen dat je bij het lezen van dit blog geïnspireerd raakt en de dingen voortaan net iets anders aanpakt. Maar natuurlijk hoef je nu niet opeens uren te besteden aan uitzoeken of dat favoriete merk nu wel of niet verantwoord is (dat hebben wij al voor een groot deel voor je gedaan;-)), of jezelf volledig in Stella McCartney te hullen (hoewel je dat vast graag zou doen, net als wij…!). Geweldig natuurlijk als je wel op onderzoek uit gaat, maar the bottom line: ieder klein stapje in de juiste richting is er één. Al begint het bij een extra bedenking de volgende keer dat je die goedkope winkel binnenstapt waar je normaal gesproken met tassenvol items voor onder de 30 Euro naar buiten zou lopen, of bij een extra tweedehands stuk in plaats van nieuw, dan ben je al een eind op weg! Beloon jezelf dus ook voor de kleine stapjes die je zet: ze betekenen op z’n minst dat je al veel bewuster met je keuzes als consument omgaat, en daarmee bijdraagt aan een verandering binnen de kledingindustrie!

Er zijn ook een aantal grote labels die aantoonbaar proberen hun productieproces te verduurzamen en die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in hun productieketen. Dit is een moeizaam proces dat veel tijd vraagt. Hoewel deze grotere labels dus nog zeker niet perfect zijn, kun je als consument laten merken dat je hun inspanningen op dit gebied waardeert door voor deze labels te kiezen. Acne studios en Nudie jeans zijn lid van de FairWearFoundation en worden door deze instantie als ‘leaders’ op het gebied van FairTrade gekwalificeerd. Ook Filippa K., Kuyichi en Alchemist zijn volgens de Foundation op de goede weg. Vanilia en Claudia Sträter hebben zich recentelijk aangesloten. Lees hier meer over de FairWearFoundation.

3. DO: Vind, en blijf trouw aan, je eigen stijl                                                                                                       

Een eigen stijl is de start van elke goede garderobe, én helpt voorkomen dat je toch dat goedkope shirtje aanschaft dat na één keer dragen achterin de kast belandt. Dus, vind je eigen stijl! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zie hier onze tips:

Probeer je eigen stijl te definiëren door na te gaan in welke kledingstukken jij je het meest jezelf voelt. Welke kledingstukken zorgen voor de uitstraling die volgens jou (!) het beste bij je past? Houd je van stoer of juist van heel vrouwelijk? Ga je voor ingetogen of ben je meer van de ‘bling’? Kies je voor basiskleuren als zwart, donkerblauw en beige of ben je juist een paradijsvogel? Houd je van basics of van ruches en kantjes? Met een lijstje steekwoorden op basis van die analyse kun je veel gerichter op shop-expeditie. Een avondje Pinterest kan op dit gebied ook veel voor je doen! Pin de looks die je mooi vindt en kijk waar de overeenkomsten liggen. Tip: bekijk je pinborden voordat je gaat winkelen, zo blijf je gefocust op kleding die echt bij je past! Wist je dat wij ook op Pinterest te vinden zijn? Je vindt ons hier voor outfitinspiratie en sustainable fashion pins!

Op Klaartjes pinborden: “Bij mij zie je vooral veel boyfriend-jeans en ruime pantalons, simpele truien en blouses van natuurlijke materialen, sweaters, ruime rechte jassen, witte gympen (maar waar zie je die niet…?) en af en toe een rok. De kleuren zijn ingetogen; veel donkerblauw, grijs, beige, legergroen en wit met hier en daar een dierenprint want die blijf ik onweerstaanbaar vinden. Ook heel duidelijk aanwezig is de wens voor een zwarte, beetje baggy, leren broek en voor een flared jeans. Bij mij vind je geen jurken, want die blijken keer op keer echt niets voor mij.”

De bevindingen van Barbara’s kledingkast-analyse: “Ik ga vaak voor kleurrijk, wat artistiek zolang het nog wel draagbaar is, en vrouwelijk. Jurkjes vind ik heel fijn, bij een rok hangt het erg van de lengte en stijl af. Ik houd van een bijzonder accent, in bijvoorbeeld schoenen of een aparte riem, en ik weet uit de praktijk dat ik korte mouwen niet lang volhoud zolang het niet hoogzomer is: de hele dag koukleumen is niets voor mij!”

4. DON’T: Believe everything they tell you…

Helaas, ‘greenwashing’ bestaat. Als je van een merk leest of hoort dat het uitsluitend ‘natuurlijke producten’ aanbiedt, weet je in feite nog niets. Vertrouw op gecertificeerde producten, waarop bijvoorbeeld het ‘Fairtrade’ logo zichtbaar is. Wees ook niet té zeer onder de indruk als een merk aangeeft een project te sponsoren dat bijdraagt aan de oplossing voor een sociaal-maatschappelijk of milieu-gerelateerd probleem. Het is natuurlijk heel goed dat bedrijven dit soort projecten steunen, maar het betekent niet automatisch dat ze in hun reguliere productieproces of ‘supply chain’ duurzaamheidscriteria hanteren.

Het Fairtrade logo

Het Fairtrade logo

5. DO: Gun jezelf fair en eco-friendly 

Dat is makkelijker dan je denkt! Voor de research voor dit blog zijn wij prachtige winkels tegengekomen, zoals De Geitenwollenwinkel of Charlie and Mary, waar het eigenlijk fijner winkelen is dan in ‘normale’ winkels. Dat komt vooral doordat de mensen die in de winkels staan een verhaal te vertellen hebben en echt geloven in hun concept. Ze willen laten zien dat een verandering in de mode-industrie niet alleen nodig, maar ook mogelijk is. En ze helpen je uitstekend. De collecties zijn overzichtelijk en kwalitatief goed. De merken die ze verkopen doen er alles aan om de wereld een beetje mooier te maken. Voor een eerlijke prijs. Mensen hebben vaak de indruk dat duurzame kleding veel kostbaarder is dan de gewone labels, maar dat is echt niet waar. De prijs is welliswaar hoger (en niet eens zo heel veel hoger!) dan bij H&M en ZARA, maar daar koop je ook geen items die jarenlang meegaan en mooi blijven. Bovendien is de kleding in die ‘Fast Fashion’ winkels eigenlijk té goedkoop (zoals de film True Cost ons zeer treffend laat zien, de film is ook te zien op Netflix en echt heel erg de moeite waard!) en daar betalen mensen aan de andere kant van de wereld dan weer de prijs voor…

Wij hebben een lijst voor je gemaakt van merken die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben, klik hier voor Brands we Love! De lijst is a work in progress, we horen het heel graag als je mooie merken of winkels tegenkomt of als je zelf bezig bent met iets nieuws! We werken ook aan een pagina met Shops we Love, coming up!

6. DON’T: Expect too much

De verandering is er. Maar nog niet op ieder deelgebied van de mode-industrie is er ruim duurzaam aanbod. Ons valt het op dat duurzame schoenen wat lastiger te vinden zijn dan duurzame kleding, en uiteraard zijn duurzame labels vaak ook minder geneigd om synthetisch materiaal te gebruiken. Net zoals je in de supermarkt minder snel biologische kant-en-klaar pizza’s vindt dan biologische melk, hebben ook duurzame kleding labels de neiging zich met name op bepaalde soorten producten te richten. Kun je dus bepaalde items niet vinden in duurzame variant? Raak dan niet gefrustreerd, maar stap over op tweedehands. En als je je echt kwaad maakt, stuur dan een email naar je favoriete merk en vraag naar de herkomst van die schoenen die je zo graag draagt! Ons mag je natuurlijk ook een berichtje sturen, we helpen je graag met background research 🙂

7. DO: Koop vintage en tweedehands 

Door kleding te kopen waar iemand anders al plezier van heeft gehad, verleng je de levensduur van kledingstukken en verminder je de druk op de kledingindustrie. Bovendien kunnen merken die normaal buiten je budget liggen, tweedehands opeens wel tot de mogelijkheden behoren. Er zijn verschillende winkels en websites die preloved designerkleding verkopen, zoals The Next Closet en Designer Vintage. Maar ook bij minder exclusieve tweedehandswinkels, kun je hele goede vondsten doen. Dit geldt natuurlijk ook voor Marktplaats! Bij tweedehands winkelen gaat het vaak om de lange adem; loop regelmatig even binnen bij je favoriete tweedehandswinkels of spreek met jezelf een moment in de week af dat je een aantal labels op Marktplaats zoekt. Je zult niet elke keer beet hebben, maar dat hoeft ook helemaal niet (slow down, weet je nog? ;-)). 

8. DON’T: Indulge in too much evidence of ‘What’s wrong with the world’

Een positieve spirit is van cruciaal belang bij het samenstellen van een duurzame garderobe, niet in het minst omdat juist dat positieve gevoel het zo leuk maakt! Natuurlijk willen we daarnaast ook graag weten hoe het zit met de merken die nog niet alles goed doen, maar wees voorzichtig: té veel documentaires, rapportages en boeken verslinden over de misstanden in de kledingindustrie maakt je alleen maar ongelukkig, en draagt niet bij aan verbetering. Probeer op de hoogte te blijven van waar je op moet letten, maar wissel dat vooral ook af met iets te lezen of te bekijken over hoe het óók kan: een positief voorbeeld waar je inspiratie uit haalt. Kortom: Accentuate the positive.

9. DO: Leen!                                                                                                                                    

Sinds kort is er Lena, de fashionbibliotheek van Amsterdam en wij zijn fan! In plaats van boeken leen je er kleding. Dé oplossing voor een wisselende garderobe zonder uitpuilende kledingkast. Ben je weer eens toe aan iets anders, dan ruil je je item gewoon om. En natuurlijk kun je ook in persoonlijke kring eens wat uitruilen of lenen!

10. DO: Draag zelf bij aan het kringloop-effect

Wil je alvast in de slow fashion mindset komen of ben je simpelweg het overzicht kwijt in je eigen kledingcollectie? Begin dan met shoppen in je eigen kledingkast. Neem de tijd om elk kledingstuk even met nieuwe ogen te bekijken. Vaak weet je intuïtief welke kledingstukken echt iets voor je doen en welke je hoogstwaarschijnlijk nooit meer met plezier zult gaan dragen. Twijfel je of ben je bang te snel iets weg te gooien? Vraag dan iemand anders om even mee te kijken, of leg voor een paar dagen een stapeltje apart en oordeel daarna nogmaals. En wanneer het moment daar is: gooi de stukken die niets voor je doen nooit weg, maar geef ze een nieuw leven! Als er niemand in je persoonlijke omgeving is die er meer iets mee kan zijn er altijd nog de kledingbakken (waar die staan zie je hier), of, voor wat extra zakgeld, de tweedehands winkels!

Geschreven door

8 reacties

 • Shari Seeger

  Loving it and especially your attitude! Such a source of inspiration!
  I can’t wait for more posts to come 😀

  • Klaartje Bergisch

   Thank you Shari for your nice comment, it makes me happy 🙂

 • Sloris

  Hey Klaartje and Barbara, you are online! Wohoo! Congratulations!
  The blog looks great and I’ts so cool that you’re writing in english, too.

  Really really like your first articles and your tips are so true.
  „For a more fair and sustainable wardrobe it is necessary to buy less. Hm.“ 😀
  It was the hardest part for me to realize this, as well. But it’s even more fun to buy less, choose well and to know that you’re going to wear a piece for a long time. Love that feeling! Greetings to Amsterdam! 🙂

  • Klaartje Bergisch

   Yes finally! It’s great to hear you like the blog, thank you! Let’s stay in touch 🙂

 • Outfitpost Indian Summer | Catching the Glow
  oktober 9, 2015 - 11:18 am
 • 5 lessen van Minimalisten die iedereen kan gebruiken – Catching the Glow
  maart 6, 2016 - 12:13 pm
 • Waarom shoppen met je ❤️ gelukkiger maakt! – Catching the Glow
  april 14, 2016 - 11:06 am
 • Swap til you drop – Catching the Glow
  april 17, 2016 - 7:31 pm

Laat een reactie achter