First stop: Charlie + Mary

Vandaag, als first stop, nemen we jullie mee naar de winkel van twee game changers die wij tijdens onze zoektocht tegenkwamen: Charlie + Mary.

Charlie + Mary zijn pioniers op het gebied van sustainable fashion. Wij waren al bekend met hun inspirerende website, maar hun winkels zijn voor ons het bewijs dat offline shops altijd hun meerwaarde zullen blijven behouden. Hun eerste winkel is midden in de Pijp; achter een mooie groene gevel, hebben deze twee vriendinnen een hele fijne plek gecreëerd. Voordat je de drempel overgaat, hebben ze je al een stukje van hun verhaal verteld; op een bord voor de etalage staat in handgeschreven letters:

            OH HELLO YOU!

            DID YOU KNOW THAT THIS STORE

            HAS A STORY TO TELL?

            CHARLIE + MARY ONLY SELLS

            INNOVATIVE, SUSTAINABLE AND

            ETHICAL FASHION LABELS…

            WE CALL IT… ‘TRUE FASHION’!

            MADE WITH RESPECT FOR PEOPLE &

            PLANET, AND WITH LOTS OF LOVE!

            COME IN & LEARN ALL ABOUT IT! XXX

De inrichting van de winkel is altijd in beweging. Dat wordt nog eens bevestigd als tijdens mijn bezoek een klant binnenkomt die enthousiast uitroept; ‘Hé, jullie hebben het weer helemaal omgegooid, leuk!’ De basis is rustig en groen en de etalageherten hebben onmiddellijk mijn hart gestolen.

C&Mshops

Eenmaal in gesprek wordt het meteen duidelijk dat Charlie + Mary nooit moe worden hun verhaal te vertellen. Marieke (Mary) neemt uitgebreid de tijd voor al mijn vragen als beginnend blogger met niets anders te bieden dan mijn enthousiasme voor hun winkel en hun verhaal. Charlotte en Marieke kennen elkaar van de AMFI, het Amsterdam Fashion Institute aan de Hogeschool van Amsterdam. Eenmaal aan het werk in de modewereld kwamen ze er al snel achter dat de manier waarop er in de mode industrie gewerkt werd, en wordt, niet strookt(e) met hun ideeën: het altijd maar gericht zijn op de ‘bottom line’ en het realiseren van de daarbij horende ‘fast fashion’ chain, waarin lage kosten samen gaan met nauwelijks oog voor de arbeidsomstandigheden van de naaisters (het zijn meestal vrouwen) in India of Bangladesh, stuitte hen tegen de borst. Ze wilden laten zien dat het ook anders kan. Ze hadden de tijdgeest mee en begonnen zes jaar geleden hun eigen winkel aan de Gerard Doustraat, waar ze alleen labels verkopen die duurzaam worden geproduceerd, met respect voor onze planeet en helemaal fairtrade. Sinds begin september hebben ze een tweede winkel geopend in hotspot De Hallen, gefeliciteerd Charlotte en Marieke!

Sterk aan het concept van de winkels vinden wij de positieve benadering; Charlie + Mary wijzen niet met een vingertje naar de ‘boosdoeners’ maar geven gewoon zelf het goede voorbeeld. Hoe je als consument je stem kunt geven door je geld te besteden aan items die niet alleen stijlvol zijn aan de buitenkant, maar ook stijlvol worden geproduceerd. Zo ondersteun je de labels die zich inzetten voor een betere mode-industrie terwijl je je plezier in mode blijft behouden. Win, win!

De uitgebreide collectie (ook voor mannen!) bestaat onder andere uit fijne basics van Alternative Apparel en Wunderwerk. Denk aan tee’s, tanktops en jogging pants. Daarnaast vind je er opvallendere items, zoals een zwart avondjurkje en een zwart-wit geweven kokerrok van  People Tree, bijzondere jurkjes van Studio Jux en wishlistmaterial van l’HerbeRouge. Zoals  dit prachtige rode fijngebreide boyfriends vest.

Naast kleding verkopen Charlie & Mary schoenen (TOMS) en sneakers (VEJA), maar ook ondergoed, panty’s (!), tassen en cosmetica. Lang niet de hele collectie staat trouwens op de website, nóg een goede reden om ook even te buurten in de Gerard Doustraat of De Hallen

C&Mnummers

Een kleine greep uit de collectie; de linkjes brengen je regelrecht naar de webshop van Charlie + Mary, shop ze!

1.Fijngebreide winterwitte jurk van PeopleTree, 2.Key item van dit seizoen, de coltrui, van People Tree, 3.Zwart wit geweven kokerrok van People Tree, 4.Grijze vilt en suede slip-ons van TOM, 5.Grijze denim skinny van Wunderwerk, 6.Crossbody bag Ally van O MY BAG, 7.Harry shopper met tekst ‘Get off the internet, I’ll meet you in the street’

En dan is er nog hun eigen label Harry, dat ze samen met Annouk Post van YOI hebben ontwikkeld en dat ze introduceren met het ontroerende moderne sprookje ‘Find your tune’. Find your tune vertelt het verhaal van opa Harry en zijn kleindochter Anna. Harry geeft Anna op haar zevende verjaardag een witte tanktop cadeau, net zo één als hij er zelf altijd draagt, en hij drukt haar op het hart haar tune te vinden. Hij legt uit: “Als je aan je leven begint is het een leeg muziekblad, maar daar komt steeds meer muziek op. Het is jouw taak om de noten te vinden waarmee je het blad vult, die noten vormen de melodie van jouw leven: je tune. Als je altijd trouw blijft aan je tune krijg je de mooiste melodie, want op de momenten waaruit die melodie is opgebouwd was jij net zo in harmonie als de nootjes op het muziekblad.” Anna wordt ouder en de woorden van haar opa krijgen steeds meer betekenis. Harry inspireert mensen over de hele wereld om hun tune te vinden. Een tune staat symbool voor een collectie van momenten waarop jij je gelukkig en relaxed voelt. Harry’s tanktop herinnert je eraan trouw te blijven aan je eigen melodie en ritme.

Volgens mij is het onmogelijk om de winkel uit te lopen zonder Harry’s Gift; het sprookje en een witte tanktop samen in een mooie, duurzame verpakking; een fantastische start voor een sustainable wardrobe. En een veelbelovende start van onze zoektocht naar eerlijke kleding!

aboutus

Geschreven door

5 reacties

 • www.jumpsuit.us

  Admiring the time and effort you put into your website and detailed information you provide.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same unwanted rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  • Klaartje Bergisch

   Thank you so much jumpsuit.us for your kind words. You even found us before our site was officially online, so we had no idea. We love to see you again at catchingtheglow.com!

 • Francien iedema

  Mooi Klaartje!! Als ik in Amsterdam ben ga ik hier zeker een keertje kijken.
  En veel succes met jullie onderneming.

  • Klaartje Bergisch

   Dank je wel Francien! En de winkel is zeker een bezoekje waard. Voor straks, als alles achter de rug is… Kus!

 • Annouk Post – Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld – Catching the Glow
  oktober 24, 2016 - 4:39 am

Laat een reactie achter