Outfitpost| Komodo

IMG_0017

Gouden plaatje door Dinie Besems, foto’s door Sanne Samuels.

What’s the issue?

Het gouden plaatje van deze week verwijst naar ambacht. Achter de naaimachine en aan de slag met stof en garen. Hoeveel mensen kunnen dat tegenwoordig nog? En mocht jij (net als wij!) tot de grote groep behoren die dit vak niet verstaat, heb je er dan een beeld bij hoeveel werk het eigenlijk is om bijvoorbeeld een jas in elkaar te zetten? Wij hadden dat vóór het schrijven van deze post zeker niet en gingen op onderzoek uit. Stap 1: google. Een wikihow over het naaien van een jas bevat maar liefst 16 stappen (waarbij het naaien zelf slechts 1 stap in beslag neemt), en een blogpost op burdastyle.com spreekt van 70-80 uur voor een (toegegeven) ingewikkeld Chanel-style jasje. Stap 2: ik bel mijn moeder, die oneindig veel beter kan naaien dan ikzelf.  Haar antwoord: inderdaad, een dag of 2 à 3. Wel voegt ze hier bescheiden aan toe dat zij slechts een amateur is en bovendien een perfectionist. Dat eerste herken ik niet terug in haar eigen productie van kledingstukken maar het tweede wel, dus ok, laten we zeggen dat een professional het in anderhalve dag kan als het om een basic model gaat. En eenvoudig werk is het niet: heel precies het patroon uitknippen, stof knippen en patroondelen op de juiste manier aan elkaar naaien, voering, knopen en ritsen, en dan ook nog zorgen dat de pasvorm klopt. Daar mogen we best een beetje respect voor hebben.

What’s glowing out there?

Voor deze outfitpost, ter inspiratie voor de winter, een prachtige jas van Komodo. Komodo is al bijna 30 jaar bezig met het op de markt brengen van duurzame mode – letterlijk een doorgewinterd merk dus. Komodo maakt gebruik van gecertificeerd biologisch katoen en andere duurzame stoffen (meer daarover lees je hier), en hanteert strikte supply chain standaarden zodat gegarandeerd wordt dat de werknemers een eerlijk loon krijgen, en geregeld bij elkaar komen om eventuele klachten of problemen met de werkgever te bespreken. Respect voor ambacht dus. Wat ons betreft is dat precies zoals het hoort!

IMG_0019

De rest van de outfit bestaat uit een skinny jeans van Alchemist, een wit T-shirt van Geitenwollenshirts.nl, en schoenen van Puma. Alchemist en Geitenwollenshirts.nl vind je ook in onze lijst met Brands we love – dit zijn allebei merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Voor deze post waren de schoenen geleend: Puma behoort niet tot de koplopers, maar krijgt op rankabrand.org een C (‘Reasonable, but could be better’). Onder de schoenengiganten is dat echter een relatief hoge score: Nike en Adidas hebben beiden een D (‘First milestones, should be better’), en Asics en Le Coq Sportif een E (‘Don’t buy’). Het rankabrand rapport over Puma lees je hier.

Want more like this? We don’t blame you. Hieronder vind je een overzicht van vergelijkbare items, met directe links naar de websites waar je ze aan kunt schaffen. Veel shop-plezier!

  1. Jas, donkergrijs, van Komodo: hier verkrijgbaar
  2. Jas, zwart-grijs gestreept, van Joline Jolink: hier verkrijgbaar
  3. Shirt van Geitenwollenshirts.nl: hier verkrijgbaar
  4. Skinny jeans, zwart gemarmerd, van Alchemist: hier verkrijgbaar
  5. Skinny jeans, zwart, van Alchemist: hier verkrijgbaar
  6. Sneakers, wit, van Veja: hier verkrijgbaar

Witte Puma’s is natuurlijk ook een optie (bijvoorbeeld deze), maar Veja scoort wat duurzaamheid betreft een stuk hoger.

Geschreven door

1 reactie

  • dinie besems

    Dames, weer een hele mooie outfit. Ben toch verbaasd en blij dat die merken die het ‘goed’ heel betaalbaar zijn!!! groeten dinie

Laat een reactie achter