5 gedachten over een duurzame garderobe

5 thoughts about my wardrobe

Thoughts about my wardrobe sustainable fashion

Deze week is het gouden plaatje een denkwolkje. Geloof me; denken doe ik genoeg; het zou eerlijk gezegd best wat minder mogen 😉 Daar wil ik jullie dus niet mee vermoeien. Ik houd het klein en deel in deze post de gedachten die mij helpen om een duurzame garderobe op te bouwen.

#1 Aandacht maakt alles mooier.

Dit was ook al mijn overtuiging vóórdat het de nieuwe slogan van IKEA werd… ! Door items te kopen die met aandacht ontworpen en geproduceerd zijn, is mijn kleding waardevol voor mij en ben ik in gedachte niet steeds al bezig met de vólgende aankoop.

#2 Een signature style helpt.

De foto’s bij deze post zijn gemaakt tijdens een super relaxed middagje in de stad met Sanne (mijn schoonzusje en fotograaf van Catching the Glow). De outfit is op dit moment één van mijn favorieten en exemplarisch voor mijn signature style: Mooi (en eerlijk) gemaakte basics met iets extra’s. Dat beetje extra kan zitten in het materiaal, het ontwerp of de combinatie met een accessoire als een mooie tas of (in dit geval) een paar opvallende schoenen.

sustainable fashion, duurzame mode

Jas Monique van Heist, overhemd Paul Smith (ooit gewonnen bij een winactie van ELLE), mannenbroek Francisco van Benthum (via een sample sale), schoenen Palomitas

#3 Ik hoef niet steeds iets nieuws.

Deze gedachte komt niet altijd van nature 😉 Maar ik ben ervan overtuigd dat slowing down de sleutel is als het gaat om het verduurzamen van de mode-industrie, dus ik vind dat ik daar als consument ook een verantwoordelijkheid in heb. En minder vaak iets veel mooiers kopen, is uiteindelijk ook echt veel leuker!

#4 Duurzaam hoeft niet duur te zijn.

Door de opkomst van de fast fashion heeft kleding naar mijn idee veel van zijn waarde verloren. We zijn eraan gewend geraakt dat je bijna voor niks iets nieuws kunt kopen en daardoor vinden we een item al snel ‘duur’. Ik probeer realistisch te zijn; je hoeft echt niet de hoofdprijs te betalen, maar een truitje dat al de halve wereld rond is geweest voor 6 euro, daar betalen andere mensen de prijs voor. In onze Brands we love lijst vind je hele betaalbare merken! Een alternatief is tweedehands kleding. Er zijn verschillende websites die zich helemaal toeleggen op tweedehands designerkleding, zoals The Next Closet en Designer-Vintage.com. Maar ook bij minder exclusieve tweedehandswinkels kun je prachtige dingen vinden! De truc? Vaak gaan kijken!

#5 You don’t have to be perfect, just be real.

Pffff, eentje voor het hele leven; maar ik zou het klein houden 😉 Aangezien ik geen sterrensalaris verdien en alweer de Staasloterij niet heb gewonnen, bestaat mijn garderobe voor een deel nog uit ‘oude’ kleding die ik al had voordat ik mij begin dit jaar met Barbara in dit avontuur stortte. Kleding die ik heb uitgezocht voordat ik wist welke merken hun werknemers en de omgeving de aandacht geven die ze verdienen. Maar om deze kleding weg te doen, voelt ook niet goed; geloof ik juist niet in slowing down en in waarde hechten aan mijn kleding…? Dus ja, ik draag nog regelmatig kleding van merken die onze Brands we Love page niet halen, en nee ik koop deze merken nu niet meer (tenzij tweedehands). Ik ben onderweg naar een duurzame garderobe en elk stapje is er één!

sustainable fashion, duurzame mode

Geschreven door

3 reacties

  • Lidia

    Een heel herkenbaar rijtje! En het fijne er aan vind ik dat ik niet meer zo de drang heb om voor iedere gelegenheid, verjaardag, feestje, of whatever een nieuw setje kleren te moeten kopen. Het heeft mij relaxter gemaakt;-) Groetjes en een fijne dag!

  • Think Spring! Wishlist S/S 2016 – Catching the Glow
    februari 29, 2016 - 7:45 pm
  • I like my style to be sustainable and minimalistic, but not boring… – Catching the Glow
    oktober 25, 2016 - 2:18 pm

Laat een reactie achter