Dochters met stijl en de impact van Miss Green. Het verhaal van Maaike Groen.

Miss Green jumpsuit

Ik ontmoet Maaike Groen, oprichtster en eigenaar van Miss Green, op haar ‘kantoor’ in de binnenstad van Haarlem. Omringd door een deel van haar collectie raken we aan de praat over onze dochters die ons met hun onwrikbare stijlgevoel hopeloze ochtenden bezorgen. Natuurlijk valt er over hun stijl zeker nog te twisten en natuurlijk irriteren we ons mateloos aan dat ge-nee bij echt hele leuke jurkjes, maar stiekem herkennen we ook onszelf. Maaike vertelt dat ze als kind haar moeder tot waanzin heeft gedreven met haar obsessieve drang naar lakschoenen. Toen het niet lukte de felbegeerde items in haar bezit te krijgen, heeft ze in de winkel verzucht: ‘Weet je wat het met jou is mam? Jij hebt gewoon geen gevoel voor mode!’

Dat gevoel voor stijl zat er dus al vroeg in! Toch was het voor Maaike helemaal niet vanzelfsprekend om iets in de mode te gaan doen. Na haar studie politicologie heeft ze een aantal jaar bij de radio gewerkt, waar ze onder andere politiek leiders portretteerde. Daarnaast gaf ze les op de universiteit. Ze werd gevraagd voor een promotie-onderzoek, maar voelde gaandeweg al snel dat dat het niet voor haar was. Ze besloot te stoppen en de tijd te nemen om te onderzoeken waar haar hart wel echt lag.

In deze periode werd haar zoon geboren en in het verlengde daarvan ook het idee voor Miss Green. De babycadeautjes die ze in drie lagen vloeipapier en met een handgeschreven kaartje van haar vrienden via de post ontving, brachten haar op het idee van een webwinkel. Toen kwamen de kleren weer om de hoek kijken en was het voor haar meteen duidelijk dat het om fairtrade en ecofriendly kleding moest gaan. Haar betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken en haar wil om dingen te veranderen lopen als een rode draad door haar carrière. Maaike wilde dat haar concept echt impact zou hebben en zo is het idee van de basics ontstaan. Basics beslaan al snel de helft van je kledingkast, dus als het je lukt om basics te ontwikkelen die op een sociale en duurzame manier geproduceerd worden, kun je echt iets veranderen. In 2009 gaat de eerste collectie van Miss Green online; heel veel T-shirtjes in alle mogelijke kleuren en modellen en een paar jurkjes. Vooral de jurkjes blijken een enorme hit en vormen jarenlang de basis van de collectie.

Het combineren van een eigen label en webshop met jonge kinderen was een flinke uitdaging. De dozen stonden al snel tot aan het plafond en het duurde niet lang voordat Maaike elke vrije minuut met het zweet op haar rug pakketjes stond in te pakken. Maar ze zette door, geholpen door haar man en moeder die nu nog steeds bij Miss Green werken en gedreven om te bewijzen dat duurzaam en sociaal ondernemen in de mode wel degelijk mogelijk is. Miss Green groeide gestaag.

Sinds de kinderen allebei naar school zijn, is Maaike bezig met de volgende stap. Inmiddels hangt haar kleding in meer dan 80 winkels in Duitsland en ze wil blijven groeien. “Groei is geen doel op zich, het gaat echt om de impact; zoveel mogelijk mensen laten zien dat je er echt gaaf uit kunt zien zonder dat je daarmee het milieu en de leefomstandigheden van de mensen die de kleren maken, belast. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de impact en hoe meer je ook echt bijdraagt aan een verandering in de kledingindustrie.” Daarnaast is er de droom om tussen de grote kledingmerken te hangen; om naast groen, duurzaam en eerlijk ook modisch genoeg te zijn om met conventionele merken te concurreren. Die slag is Miss Green nu aan het maken.

Maaike’s dochter is overigens erg enthousiast over het label van haar moeder, ze kan niet wachten om ook bij Miss Green aan het werk te gaan en als er een nieuwe stagière start vraagt ze Maaike altijd naar welke school ze later moet om ook stage te mogen komen lopen. Ze zou graag zien dat er bij Miss Green een tomboy lijn voor stoere meisjes komt. “Een goed idee; Puck, mijn dochter wordt de eerste klant!”

De jumpsuit op de foto’s vind je hier… Ik ben verkocht!

Jumpsuit Miss Green Pauline Forest Green Wash

Foto’s Sanne Samuels

Jumpsuit Miss Green Pauline Forest Green

Geschreven door

3 reacties

 • Lidia

  Wat een leuk artikel! Miss green heeft ontzettend leuke basics en deze jumpsuit vind ik ook erg leuk. Groetjes! Lidia

  • Klaartje Bergisch

   Dank je wel Lidia voor je enthousiaste reactie!

 • Kim

  Wat fijn dat je haar hebt mogen ontmoeten! Miss Green vind ik zo’n fantastisch mooi merk. Ik ben echt heel blij dat ik het ontdekt heb.

Laat een reactie achter