Let’s talk with Josine Castelein, founder and designer of Yunit Studio

Yunit sweater, sustainable fashion
sweater Yunit

Unisex sweater Leyo Night Sky by Yunit. €49,95  Special fit, beautiful details.

rok+trui blauw1206

Yunit Studio

‘For people with thoughts, feelings and a beating heart.’

Afgelopen zomer ontmoetten wij Josine Castelein op Mint. Wij bewonderden haar unisex (!) T-shirtlijn en Josine was enthousiast over het idee voor Catching the Glow. Het sprak haar aan dat we op onze blogsite niet alleen maar zoveel mogelijk outfitjes showen, maar juist geinteresseerd zijn in het verhaal achter de kleding. Josine wil graag het verhaal van haar collectie vertellen en we maakten een afspraak. Het lukte niet meteen elkaar ook daadwerkelijk te treffen, maar vorige week zaten we dan toch echt tegenover elkaar in haar kantoor. Een mooie, lichte ruimte met een aantal kledingrekken van haar andere label Yaco (wishlistmaterial!) en blankhouten meubels die gemaakt zijn door haar schoonvader. De ruimte ademt eigenlijk dezelfde sfeer als de website; minimalistisch, clean en verzorgd. Als de thee klaar is, is de website het onderwerp van mijn eerste vraag.

We hebben elkaar ontmoet op MINT, het deel van de Modefabriek dat exclusief gericht is op kleding die fair en ecofriendly is geproduceerd, maar op je website zie ik dat duurzame aspect niet direct terug; hoe zit dat?

 Josine: Voordat ik met Yunit begon heb ik onder andere als buyer gewerkt voor merken in de modeindustrie. Zo heb ik zelf ervaren dat er op het gebied van duurzaamheid nog heel veel te winnen is in deze sector. Toen ik voor mezelf begon met Yunit was het voor mij duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk aspect zou worden van mijn concept, maar mijn hoofddoel is hele mooie T-shirts ontwerpen! Ik wil niet het zoveelste ‘groene’ T-shirt maken; het product is het uitgangspunt. Er kleeft toch nog steeds een ‘geitenwollen sokken imago’ aan duurzame kleding, daarom wilde ik niet alleen daar op inzetten. Ik maak een goed T-shirt en ik wil dat mensen daar voor gaan en ik vind het heel leuk om daarná nog te kunnen zeggen ‘en ze zijn ook nog zo duurzaam mogelijk gemaakt’.

De T-shirts zijn zoveel mogelijk gemaakt van organisch katoen en de productie vindt plaats in fabrieken in China en Turkije die we zelf hebben bezocht en die zich houden aan wet- en regelgeving op het gebied van leefbare lonen en milieu.

We zijn op dit moment bezig om een blog te ontwikkelen over de insides van Yunit. We zijn daarvoor op zoek naar een eigen manier om het duurzaamheidsaspect (zoals materiaalsamenstelling, verfprocessen en uiteindelijk wellicht zelfs prijstransparantie) te laten zien.

Wanneer ben je gestart met Yunit en waar sta je nu? Wat was/ is de grootste uitdaging bij het opstarten van je eigen label?

 Josine: Ik ben Yunit gestart in september 2013. Yaco zijn Joeri (Josine’s vriend en mede-oprichter van Yaco) en ik een jaar later gestart. We verkopen via de website en we liggen nu in 40 winkels, van conceptstores tot high-end boetiekjes. De shirts en sweaters zijn voor mannen en vrouwen (unisex), hoofdzakelijk tussen de 18 en de 39 jaar. Ik ga bij Yunit uit van de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen en ik speel in op de androgyne trend die je steeds meer ziet (denk bijvoorbeeld aan boyfriend jeans en rechte oversized jassen voor vrouwen). De T-shirts hebben een toegankelijke prijs, maar door het eerlijke productieproces is de marge kleiner dan bij andere merken die gewoon gaan voor een zo laag mogelijke prijs; sommige retailers hebben daar nog wel moeite mee. Yunit is gebaseerd op het slowfashion principe: het is één collectie die steeds wordt aangevuld en waar af en toe ook modellen afvallen. Ik maak dus geen 5 collecties per jaar en ik merk dat er vanuit de winkels erg aan me getrokken wordt om steeds nieuwe modellen te leveren. ‘Wanneer komen de nieuwe T-shirts? Wanneer ga je in de sale?’ hoor ik vaak. Ik maak dus niet aan de lopende band nieuwe modellen en mijn shirts gaan ook niet in de sale. Hoezo zouden mijn T-shirts na een aantal maanden opeens een oude collectie zijn…? En ja, als ik modellen goed verkoop is het ook wel eens op. Echt op. Ik merk dat dat soort boodschappen voor veel retailers nieuw zijn; daar moet echt nog een denkslag in gemaakt worden.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

 Josine: Eigenlijk kijk ik niet zo ver vooruit, ik ben meer bezig met wat er nu haalbaar is. Natuurlijk wil ik graag groeien, maar niet te snel te groot, ik wil geen hype creëren. Ik geloof in organische groei. Daarnaast zorgen Yunit en Yaco ervoor dat we inventief en ondernemend omgaan met de dingen waar we tegenaan lopen. Omdat we dagelijks teveel tijd kwijt waren aan het inpakken van de pakketjes, zijn we bijvoorbeeld recentelijk de Pakketenfabriek gestart. Van daaruit slaan we onze goederen op en verzenden we nu de pakketen van Yunit en Yaco en we bieden ook meteen een systeem aan voor andere start-ups.

Het is natuurlijk wel heel leuk dat we in een winkel in LA liggen en we zijn laatst via Instagram benaderd door een bedrijf in Milaan dat graag onze kledingrekken van Yunit wil voor fashionweek, dan zie je dat het hard kan gaan. We zijn aan het onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn in Duitsland en Scandinavië en we willen natuurlijk de collectie van Yunit blijven aanvullen met mooie kwalitatieve T-shirts en het productaanbod voor Yaco blijven uitbreiden.

Yunitcollage

Tee Regular Striped €29,95

Longsleeve tibe arctic ice €39,95

Tee Lois Rocky Road €29,95 

Op de foto’s staat maar een kleine greep uit de collectie van Yunit. Er is meer!

Geschreven door

Laat een reactie achter