Outfitpost| Ratna Ho

outfitpostratnaho

What’s the issue?

Rennende kinderen. Tikkertje spelen alsof je leven ervan af hangt. Zo hoort het leven van een kind eruit te zien en daarnaar verwijst het gouden plaatje van deze week. Maar wereldwijd werken er nog steeds zo’n 170 miljoen kinderen onder omstandigheden die de VN definiëert als kinderarbeid (Bron: The Guardian). Hun leven hangt dus min of meer af van hun dagelijkse productiviteit. De ‘International Labor Organization’ schat dat 11% van alle kinderen op de wereld nog steeds verhinderd wordt om naar school te gaan, zonder daarbij te hoeven werken (Bron: The Guardian). Veel van deze kinderen werken in de kledingindustrie. Vaak worden ouders of de kinderen zelf overgehaald onder valse voorwendselen: beloftes als drie goede maaltijden per dag, een veilig en comfortabel verblijf en goede arbeidsomstandigheden. In arme gebieden is zo’n strategie helaas maar al te vaak succesvol. En in werkelijkheid is er meestal niets waar van de mooie praatjes, zoals dit rapport aantoont. Kinderarbeid wordt in de hele productieketen van kleding toegepast, van het zaaien van de katoen tot het omzomen van mouwen. In veel landen waar kinderarbeid voorkomt is er wel een wettelijk verbod, maar wordt er onvoldoende gecontroleerd om dit te kunnen handhaven (Bron: Somo). Wil je meer weten over kinderarbeid in de kledingindustrie? Lees dan dit factsheet van Somo, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Foto door Sanne Samuels, gouden plaatje door Dinie Besems.

Foto door Sanne Samuels, gouden plaatje door Dinie Besems.

What’s glowing out there?

De regenjas die Klaartje op deze foto’s aan heeft is gemaakt door Ratna Ho, een bedrijf dat in Nederland produceert. In Nederland is het risico op kinderarbeid nul tot nihil, door degelijke inspectie en doordat leerplichtambtenaren controleren dat alle kinderen naar school gaan. Bovendien is het voor Ratna Ho heel eenvoudig om zelf bij de productie te komen kijken en controleren, het is immers altijd dichtbij! De 2016 ‘Eco-logic’ collectie is bovendien vervaardigd van gerecycled materiaal! De rest van de outfit bestaat uit een broek van Alchemist en een wit shirt van Geitenwollenshirts.nl.

De regenjas van Ratna Ho (nr.1 in de afbeelding hier onder) kun je hier verkrijgen. Mooi (en eveneens duurzaam!) alternatief is een jas van Rain, bijvoorbeeld deze (nummer 2 in de afbeelding). Nr.3 is dezelfde jas van Ratna Ho, maar dit maal in wit. Deze is hier verkrijgbaar.

PicMonkey Collage

Geschreven door

Laat een reactie achter