Een jaar duurzame mode, de highlights!

Duurzame mode
Duurzame mode

Een gouden shopper als metafoor voor een jaar duurzaam winkelen. De outfit op de foto’s is helemaal tweedehands. Foto’s door Sanne Samuels

Er is bijna een jaar voorbij sinds Barbara en ik het idee  voor Catching the Glow bedachten. En het zijn de laatste dagen van 2015. Een mooi moment om terug te kijken. Het was een jaar vol nieuwe kennis, inspiratie, verbazing, verwondering, bewondering en plezier. En ook een jaar waarin we hebben geprobeerd zo bewust en duurzaam mogelijk te winkelen. In deze laatste blogpost van 2015 delen we de highlights van een jaar duurzame mode.

What’s glowing out there?

We zijn ons dit jaar écht bewust geworden van de vele misstanden in de kledingindustrie. (Fast) Fashion heeft desastreuze gevolgen voor mensen over de hele wereld en voor de wereld zelf. Wij willen hier niet langer klakkeloos aan meedoen. Dus zijn we actief op zoek gegaan naar merken en winkels die ons een alternatief bieden. En dat aanbod bleek een stuk groter dan we dachten!

We denken dat het niet alleen een kwestie is van winkelen bij andere winkels. Bewust winkelen is ook veel laten hangen. ‘Buy less, choose well’, daar proberen we ons aan te houden. En nee, dat is niet altijd makkelijk… Maar als je dan af en toe een écht mooi en eerlijk item aanschaft, is de voldoening groot! We kochten een paar hele mooie items, die we onszelf anders wellicht niet hadden gegund. Ik ben nog steeds dolgelukkig met mijn ‘tussenjas’ van Monique van Heist (je ziet hem hier) en ik kocht onder andere een prachtige trui van Joline Jolink. Niet goedkoop, mee eens, maar met aandacht ontworpen en geproduceerd!

We ontdekten te gekke winkels als Geitenwollenwinkel en Charlie + Mary. Lees hier waar je de vijf beste duurzame winkels van Amsterdam vindt!

We zagen de zomercollecties van duurzame labels op MINT. Dat belooft veel goeds voor het komende seizoen!

We kregen veel complimentjes over kleding die we leenden bij LENA fashion library. Te gek concept toch? Je betaalt een vast bedrag per maand en je kunt een aantal kledingstukken voor onbepaalde tijd aan je garderobe toevoegen. Zin in iets nieuws? Dan ruil je de kleding gewoon om. Een voorbeeld van een helemaal geleende outfit vind je hier.

We spraken een een heleboel inspirerende mensen, vastbesloten om een bijdrage te leveren aan een omwenteling in de mode-industrie. Hier lees je ons interview met Maaike Groen, founder van Miss Green, over de impact van haar eigen groene label. En we spraken Josine Castelein over haar label Yunit en haar visie op duurzaamheid. In het nieuwe jaar publiceren we ons interview met Marieke Eyskoot, founder van MINT en schrijfster van Talking Dress!

We zagen de documentaire True Cost en spraken met (mode) journaliste en duurzame mode expert Miranda Hoogervorst die met haar kennisplatform Stripped Fashion deze documentaire naar Nederland haalde. Hier kun je onder andere haar insider tips lezen voor een duurzame garderobe!

We gingen naar de Strawberry Earth Fair waar we  Daan Roosegaarde in levende lijve hoorden vertellen over zijn duurzame uitvindingen en waar we bij het interview waren met Andrew Morgan (director van de True Cost) en Safia Minney (founder van het eerlijke merk People Tree). En dan waren er ook nog een heleboel duurzame labels te bewonderen én aan te schaffen. Vol inspiratie keerden we huiswaarts.

We deden mooie tweedehands vondsten! Deze outfit is daar een voorbeeld van. De blouse is van Studio Jux, een eerlijk label, dus dat voelt helemáál goed!

Maar het allerleukst vonden we het om te merken dat we mensen inspireren! Mensen die aangaven anders naar hun kleding te kijken sinds Catching the Glow; die aankopen deden via onze Brands we Love lijst; of juist een keertje níet gingen winkelen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen! Dank voor jullie betrokkenheid!

We hebben dus veel moois om op terug te kijken en we zijn vol energie om in 2016 door te gaan met het delen van outfit inspiratie met een hart voor people en planet. En bij een nieuw jaar horen goede voornemens: Wij willen ons verder gaan verdiepen in de facts & figures van de mode-industrie.

 Voor nu wensen we je een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016!

Happy New Year!


duurzame mode

duurzame mode

Geschreven door

2 reacties

  • Lidia

    Leuk om jullie laatste post van het jaar te lezen!;-) Wat een mooie blouse, tof om zoiets tweedehands te vinden, dat voelt extra goed. Groetjes en een fijne jaarwisseling!

    • Klaartje Bergisch

      Hi Lidia, dank voor je compliment 🙂 Gelukkig Nieuwjaar! Ik ga je nu een mailtje sturen!

Laat een reactie achter