Sustainable shoppen in Amsterdam, the fabulous 5!

MHOOM, sustainable shoppen, Amsterdam

Benieuwd waar je terecht kunt voor eerlijke kleding en lifestyle producten in onze hoofdstad? Check onze fabulous five en laat je verrassen! Sustainable shoppen in Amsterdam!

1. Geitenwollenwinkel 

Geitenwollenwinkel, duurzame mode, sustainable shoppen, Amsterdam

Foto’s Sanne Samuels, tenzij anders vermeld.

Tweelingzusjes Abigail en Lavinia hebben aan de Utrechtsestraat een fantastische concept store neergezet, waar behalve de naam helemaal niets ‘geitenwollen’ wat-dan-ook is! Green, honest en vegan mét fashion feel. De zusjes selecteren de mooiste items van merken als People Tree, Wunderwerk en L’Herbe Rouge en ze zijn van een aantal merken, zoals Kowtow, het enige verkooppunt in Nederland! Je kunt er ook terecht voor hun eigen brand Real Fake, dat alle dierlijke producten vervangt door kunstleer, faux fur en een mooi alternatief voor wol. En ken je hun collectie Geitenwollenshirts? Heel betaalbare basics van 100% organic cotton en fairtrade. Als dat geen bezoekje waard is?! En mocht je niet in de buurt zijn; sinds kort is de geitenwollenwinkel ook online!

Geitenwollenwinkel, duurzame mode, sustainable shoppen, Amsterdam

Geitenwollenwinkel, duurzame kleding, sustainable shoppen, Amsterdam

Geitenwollenwinkel, duurzame kleding, sustainable shoppen, Amsterdam

Geitenwollenwinkel Utrechtsestraat 37 Amsterdam

2. Charlie + Mary

Charlie+Mary, duurzame mode, sustainable shoppen, Amsterdam

Charlie + Mary zijn pioniers op het gebied van sustainable fashion. Hun eerste winkel bestaat inmiddels 6 jaar en is midden in de Pijp. Achter een mooie groene gevel in de Gerard Doustraat (sowieso een paradijsje voor shoppers!) hebben de twee vriendinnen een relaxte en stijlvolle winkel gecreëerd. Op één van de muren vertellen ze hun verhaal en dat zouden wij niet beter kunnen:

Charlie + Mary, duurzame mode, true fashion, story

Begin september is er een tweede winkel geopend in hotspot De Hallen! De uitgebreide collectie (ook voor mannen!) bestaat onder andere uit fijne basics van Alternative Apparel en Wunderwerk. Denk aan tee’s, tanktops en jogging pants. Daarnaast vind je er wishlistmatrial van People Tree, het Nederlandse Studio JUX en l’HerbeRouge. Naast kleding verkopen Charlie + Mary schoenen (TOMS) en sneakers (VEJA), maar ook ondergoed, panty’s (!), tassen, cosmetica en kinderkleding. Fabulous toch?! Een deel van de collectie is ook online te koop.

Charlie + Mary, duurzame mode, true fashion, Amsterdam

Charlie + Mary, duurzame mode,sustainable shoppen, Amsterdam

Charlie + Mary, Gerard Doustraat 84 en De Hallen

3. MHOOM

MHOOM, sustainable shoppen, Amsterdam, duurzame mode, kapper

Om de hoek bij Carré, in de Nieuwe Kerkstraat vind je hotspot Mhoom, conceptstore en kapper in één 🙂 Eigenaren Sanne en Colette kiezen alleen de merken en producten die zij zelf echt goed vinden. En voordat zij producten inkopen, hebben ze altijd persoonlijk contact met een designer of merk. ‘Als je mensen zelf spreekt, wordt heel snel duidelijk of een merk echt een goed verhaal heeft.’ vertelde Sanne ons. Wij  merken meteen dat deze winkel met heel veel aandacht en liefde wordt gerund. En we ontdekten naast topmerken als L’Herbe Rouge, Studio JUX en Rains ook een aantal nieuwe merken! De vegan tassen van Denise Roobol deden ons hart sneller kloppen en staan deze december meteen op ons verlanglijstje. En ken je het Franse merk Les Racines Du Ciel? Absoluut het bekijken waard! En dan is er natuurlijk nog de kapsalon, waar Colette milieuvriendelijke producten gebruikt met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Dát en een heleboel persoonlijke aandacht. What’s not to like? Go there!

MHOOM, eerlijke kleding, kapper, sustainable shoppen, Amsterdam

MHOOM, sustainable shoppen, eerlijke kleding, kapper, Amsterdam

mhoom-1

MHOOM Fashion Hair Lifestyle, Nieuwe Kerkstraat 6H

4. Sukha Amsterdam

Sukha

In één van de hipste straten van Amsterdam, de Haarlemmerstraat, zit Sukha. Een schitterende departmentstore, helemaal uitgevoerd in wit-tinten en met steeds een nieuw gedichtje op het raam dat je doet glimlachen. Irene Mertens is eigenaar van de winkel en samen met Sam IJsbrandy eigenaar van private label Atelier Sukha. De producten van Atelier Sukha worden gemaakt door vakmensen uit lokale gemeenschappen in de armste regio’s van India en Nepal. Door met deze mensen samen te werken, en een goede prijs te betalen voor de producten die ze maken, investeert Atelier  Sukha in de lokale economie van deze regio’s. Naast de producten van Atelier Sukha (zoals de mooiste grove wollen sjaals, plaids en vesten die je ooit gezien hebt!), vind je bij Sukha kleding van Nederlandse mode-ontwerpers  Monique van Heist en  Elsien Gringhuis. Twee designers die uitgaan van het slowfashion principe en zoveel mogelijk lokaal produceren. Elsien Gringhuis laat haar collectie zelfs helemaal in Nederland maken! Ook het luxe  fair fashion brand Kiss and Tell is bij Sukha Amsterdam te koop. Handgeweven zijde stoffen die in India door lokale spinners en wevers worden gemaakt, vormen de basis voor deze collectie. Op onze Brands we love pagina kun je meer te weten komen over deze merken!

sukha

Sukha_thuis

Beeldcredits: Sukha Amsterdam, Haarlemmerstraat 110

5. Nukuhiva

Nukuhiva, fairtrade mode, duurzame mode, sustainable shoppen, Amsterdam

Even verderop in de Haarlemmerstraat zit Nukuhiva. De winkel is een initiatief van Floortje Dessing die met deze winkel (en de vestiging in Utrecht) het grote publiek kennis wil laten maken met het concept van ‘eerlijke kleding’. Als wij langskomen om foto’s te maken voor deze post hangt er een aangename december-sfeer. Cadeau-ideeën genoeg! Wij zijn meteen aangenaam verrast door de grote collectie mannen kleding. Heren, bij Nukuhiva hebben jullie een hele eigen etage! En met merken als Kuyichi, Knowledge Cotton Apparel, Yunit en Armedangels moet het niet moeilijk zijn om te slagen! Ook voor jullie zagen we veel moois dames! Nukuhiva verkoopt onder andere Inti Knitwear (lees hun prachtige verhaal hier!), L’Herbe Rouge en Alchemist.  En de tassen en laptop sleeves van OH MY BAG zijn voor iederéén een must-have en in groten getale te bewonderen. Shoppen maar!

Nukuhiva, Kuyichi, duurzame mode, sustainable shoppen, Amsterdam

Nukuhiva-Amsterdam-Pressroom-September2015-5

Nukuhiva, Haarlemmerstraat 36 Amsterdam. Laatste foto beeldcredits Nukuhiva

Geschreven door

6 reacties

 • Dress your life.

  Deze post houd ik zeker in gedachten, ik zou dringend nog eens naar Amsterdam moeten komen 🙂
  Bedankt voor de tips!
  Naomi, x

  • Klaartje Bergisch

   Graag gedaan Naomi! En een dagje Amsterdam is sowieso altijd de moeite waard 🙂

 • Een jaar duurzame mode, de highlights! – Catching the Glow
  januari 9, 2016 - 12:45 pm
 • Vintage of fair! – Catching the Glow
  mei 27, 2016 - 5:19 pm
 • Annelies Koster

  Mooie top 5! Ik ben een grote voorstander van sustainable fashion. ‘FlamencoFamily’ is ook zeker een aanrader! Ik heb daar heerlijk zittende kleding gekocht van geweldige kwaliteit, mooie stoffen. Met mediterraans karakter! Check it out 🙂

  • Klaartje Bergisch

   Dank voor het compliment én voor de tip Annelies! Ondertussen zijn er weer mooie plekken bij in Amsterdam, zoals Studio Jux op de Ceintuurbaan 🙂

Laat een reactie achter