Duurzame denim, with a ❤️ for people & planet!

Mud Jeans en Miss Green

Na alle feestjes in december vind ik het stiekem best fijn om weer in een spijkerbroek te stappen. En ik ben niet de enige. In het artikel The eco guide to green jeans, door Lucy Siegel, lezen we dat er jaarlijks wereldwijd 4 miljard meter denim geproduceerd wordt, grotendeels in ontwikkelingslanden. Wasmiddelenproducent Robijn deed in 2005  onderzoek naar het gebruik van spijkerbroeken in Nederland (bron: dit artikel in Trouw). We bezitten in Nederland gemiddeld 5,4 spijkerbroeken per persoon, waar we gemiddeld 2 jaar mee doen voor we overgaan tot een nieuwe aankoop. Wat is de impact van deze immense industrie en bestaat duurzame denim?

What’s the issue?

De productie van jeans is een schadelijk proces met grote gevolgen voor mens & milieu. Omdat de meeste denim van conventioneel katoen wordt gemaakt, komen er enorme hoeveelheden water aan te pas. Gemiddeld gaat het om 7000 liter water per broek (bron: onderzoek van Milieu Centraal, genoemd in dit artikel in Trouw). Voor het afwerken van de broek naar de gewenste ‘look’ wordt nog eens 70 liter water gebruikt in combinatie met chemicaliën en chloor. Een enorme footprint. 

Bovendien weten we dat werknemers in de denim industrie vaak uitgebuit worden. Een groot deel van de spijkerbroeken die wij kopen, wordt gemaakt in China. In de documentaire China Blue zie je een zestienjarig meisje dat haar dorp op het Chinese platteland verlaten heeft om zeven dagen per week, 11 uur per dag, draadjes te knippen in een denim fabriek voor 6 dollarcent per uur…

Mud jeans Catching the Glow

Wat kan ik doen? Bijvoorbeeld je volgende jeans bij Mud Jeans kopen of leasen!

What can I do?

Er zijn gelukkig steeds meer jeansmerken die hun productieproces verduurzamen en die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de werknemers in hun productieketen fair behandeld worden. Ik neem me voor – het is niet voor niets januari 😉 – om één van deze jeans merken te steunen bij mijn volgende aankoop om te laten zien dat ik het belangrijk vind wat ze doen. Doe je mee? Natuurlijk alleen als je echt een spijkerbroek nodig hebt! Buy less, choose well blijft het motto!

De beste vier duurzame denim merken (in willekeurige volgorde):

 • Mud jeans  Bij Mud Jeans dromen ze van een wereld zonder afval. Daarom produceren ze jeans van organic cotton die na gebruik makkelijk te recyclen zijn. Zo maken ze hun eigen cirkel van denim producten, wordt er minder water gebruikt en zijn er minder grondstoffen nodig. Je kunt je duurzame denim kopen of leasen. Stuur ze terug na gebruik, Mud jeans belooft ze weer te recyclen tot nieuwe denim producten! De jeans worden in Italië onder faire omstandigheden gemaakt.
 • Kings of Indigo (KOI) Kings of Indigo is een fantastisch Amsterdams (Yeah!) jeansmerk dat op verschillende manieren meewerkt aan een betere wereld. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation en laten daarmee zien dat ze het belangrijk vinden dat hun werknemers onder goede arbeidsomstandigheden en voor een leefbaar loon hun kledingstukken maken. Daarnaast proberen ze met hun productie het milieu zo min mogelijk te belasten door GOTS gecertificeerd biologisch katoen te gebruiken (door de afwezigheid van pesticiden ook beter voor de mensen op het land!) en zoveel mogelijk garen te recyclen. Een groot deel van de collectie is nu in de SALE. Check it out!
 • Nudie Jeans Prijswinnend Scandinavisch jeans merk dat gebouwd is op het principe dat jeans mooier worden naarmate je ze draagt en dat het dus de moeite loont goed voor het product te zorgen. Very Slow fashion! Je kunt bijvoorbeeld een gratis repair-setje bij Nudie Jeans bestellen om ervoor te zorgen dat je jeans langer meegaat. Van broeken die echt ‘afgedragen’ zijn, maken ze handgeweven denim vloerkleden! De jeans zijn van 100% biologisch katoen. Nudie Jeans is lid van de Fair Wear Foundation. Op hun website (echt een bezoekje waard!) geven ze heel duidelijk aan waar ter wereld elk deel van de collectie gemaakt wordt. Op de site zijn alle modellen mannen, maar de broeken zijn ook écht voor vrouwen. En ze hebben ook kinderkleding!
 • Kuyichi Nederlands jeansmerk dat wereldwijd gezien wordt als pionier op het gebied van gerecycled en duurzaam denim. Toen de NGO Solidaridad in het jaar 2000 grote spelers in de jeansindustrie wilde overtuigen om biologisch katoen te gaan gebruiken, was er geen merk geïnteresseerd. Als reactie hierop heeft Solidaridad zelf Kuyichi opgezet. Kuyichi is lid van de Fair Wear Foundation, van Made By én heeft het Fairtrade keurmerk. Helaas is het jeansmerk recentelijk failliet gegaan, maar je kunt de huidige collectie nog bestellen. Doen! Er is uitverkoop…

Lucy Siegle, Brits journalist en sustainable fashion expert, tipt in haar artikel The eco guide to green jeans ook G-star als een merk dat hard z’n best doet om steeds duurzamer te produceren. Rank a Brand geeft ze een C-score (de andere merken in deze post scoren een B). We houden dit Nederlandse denim merk in de gaten!

vest Miss Green

Vest Miss Green, broek Mud Jeans , muts Joline Jolink (eerdere collectie), overhemd van mijn broer.

Miss Green en Mud jeans

Foto’s door Sanne Samuels

Geschreven door

4 reacties

 • Lidia

  Leuke post weer! Soms zijn jeans je beste vriend, heerlijk;-). Groetjes!

  • Klaartje Bergisch

   Thanks Lidia!

 • Dress your life.

  Mijn volgende jeans wordt sowieso een van deze merken, maar momenteel heb ik ook nog een kast vol liggen :). Leuke post!
  Naomi, x

  • Klaartje Bergisch

   Dank je Naomi voor het compliment 🙂

Laat een reactie achter