Swan dive

Foto door Sanne Samuels

Foto door Sanne Samuels

De zwaan staat symbool voor schoonheid. Voor gracieuze beweging, voor een puur soort ‘mooi’ dat door het wit van zijn veren alleen nog maar versterkt wordt. Het is dezelfde soort schoonheid die modemerken graag tonen aan hun publiek. Consumenten moeten geloven dat het verhaal achter een modemerk écht is: alles wat een consument ziet van een merk moet die gedachte van schoonheid en echtheid ondersteunen. Toch is de realiteit bij veel merken helaas anders. De schoonheid die zij aan de voorkant willen laten zien, is geenszins een weerspiegeling van de manier waarop het bedrijf aan de achterkant georganiseerd is.

Zo toont een veelzeggende studie, uitgevoerd door Rank a Brand en de Schone Kleren Campagne, aan dat slechts twee van de honderd onderzochte Nederlandse merken goed scoren op duurzaamheidsbeleid: Kuyichi en Kings of Indigo. Zelfs bij deze twee merken is er nog ruimte voor verbetering: zij scoren een B. Hier lees je meer over dit onderzoek. Al even veelzeggend is het artikel dat onlangs in Vrij Nederland verscheen. Hierin wordt onder andere beschreven dat de afspraken over veiligheidsmaatregelen in kledingfabrieken, gemaakt na de Rana Plaza ramp in Bangladesh waarbij zo’n fabrieksgebouw instortte en 1138 kledingarbeiders om het leven kwamen, vaker niet dan wel worden nageleefd door de kledingmerken die zich hieraan committeerden. Welliswaar richt dit artikel zich op de merken die behoren tot het establishment binnen de mode, en niet op de vernieuwende merken die meer aandacht hebben voor duurzaamheid, het beeld van een schokkende afstand tussen facade en werkelijkheid blijft er één om rekening mee te houden.

Daarmee blijft de kritische consument achter met een moeilijke taak: uitzoeken of alle zwanen wel zo wit zijn als ze zich voordoen. Organisaties als Rank a Brand, de Schone Kleren Campagne, de Fair Wear Foundation en Made-by helpen gelukkig wel een handje. Door inspecties uit te voeren en door onderzoek te doen duiken zij in de wereld achter het wit en het dons. Met deze blogpost willen we je uitnodigen hun voorbeeld te volgen: een zwanenduik te nemen en te onderzoeken wat een merk achter de facade nu eigenlijk voor kleur heeft. Je kunt hier, bij Catching the Glow, hopelijk al een mooi begin maken. Op onze pagina met Brands we Love vind je bijvoorbeeld merken die hun best doen om duurzaam te produceren. Niet al die merken zijn al perfect, maar ze hebben in ieder geval een paar belangrijke stappen gezet op het gebied van arbeidsomstandigheden in de productieketen of op het gebied van milieu, en ze blijven streven naar verbetering. Uiteraard proberen wij transparant te zijn over wat deze merken wel en niet goed doen. Of kijk op Rank a Brand wat voor score een merk krijgt wanneer het om duurzaamheidsbeleid gaat.

Daarnaast kun je als consument merken aanmoedigen om hun duurzaamheidsbeleid verder aan te scherpen. Stuur bij je volgende aankoop eens een mail naar het merk met een scan van het bonnetje, waarin je bijvoorbeeld vraagt naar de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders in de productieketen van dat merk, of waarin je vraagt of het merk in de nabije toekomst stappen wil gaan zetten voor (verdere) verduurzaming van de productie. Je kunt je ook aansluiten bij het consumententeam van Rank a Brand, en helpen met het screenen van merken volgens de criteria die deze organisatie hiervoor hanteert.

Barbara - brug-2347

Foto door Sanne Samuels

Voor de outfit van deze blogpost kozen we voor drie merken die allemaal iets goed doen, maar niet perfect zijn. Allereerst, een spijkerbroek van Kuyichi. Hoewel Kuyichi goed scoort op duurzaamheid is dit merk kortgeleden failliet verklaard, en zal het na de huidige collectie niet meer in de winkels liggen. De website is momenteel niet toegankelijk, maar via verschillende winkels en online shops kun je nog Kuyichi spijkerbroeken aanschaffen. De blouse is van Wunderwerk, een Duits merk dat met name op het gebied van milieu strenge duurzaamheidscriteria hanteert. Op het gebied van arbeidsomstandigheden lijkt Wunderwerk minder actief. Tot slot een blazer van Filippa K. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en wordt door deze organisatie als ‘good’ gekwalificeerd. Dat wil zeggen dat Filippa K goed op weg is om aan de standaarden op het gebied van arbeidsomstandigheden voor hun werknemers te voldoen. Helaas hebben wij op het gebied van zorg voor de omgeving (CO2 uitstoot, grondstoffen, etc.) nog geen beoordelingen gevonden van onafhankelijke organisaties. Rank a Brand heeft zowel Wunderwerk als Filippa K nog niet beoordeeld. Hier kun je lezen wat Filippa K zelf zegt over het duurzaamheidsbeleid van het merk, inclusief milieustandaarden.

Geschreven door

1 reactie

Laat een reactie achter