Shopping smart

Ok, we weten wat ons te doen staat. Fashionable looks die niet gepaard gaan met mensen-, dieren- of milieuleed. We want them in our wardrobe, pronto. Maar eindeloos shoppen is ook weer niet wat we zoeken: niet duurzaam, want gebruik je al die nieuwe items wel echt? En bovendien niet goed voor je portemonnee. Daarom vestigen we met de outfitpost van deze week de aandacht op ‘smart shopping’: betaalbaar, en toch verantwoord. Het gouden plaatje van een winkelwagen spreekt, hopelijk, voor zich.

Foto door Sanne Samuels

Foto door Sanne Samuels. De outfit: Jumpsuit Pauline van Miss Green, kleur: Dark Navy Wash. Shopper van Idid, gemaakt van restmateriaal uit stewardess uniformen. De schoenen zijn helaas niet duurzaam.

What’s the issue?

Gemiddeld geven we in een land als Nederland (hetzelfde geldt voor andere west-Europese landen) ongeveer 1000 Euro per jaar aan kleding uit: 5% van onze totale uitgaven. Zoals je kunt lezen op onze pagina over ‘De reis van je kleding’ was dat in 1995 nog 6%. Kleding wordt goedkoper, en dus besteden we er minder aan. Daarvoor betaalt iemand anders de prijs: bijvoorbeeld een familie die in een dorpje in India geen toegang heeft tot schoon drinkwater vanwege de vervuiling die gepaard gaat met het verbouwen van katoen of het looien van leer. Of een arbeider op een katoenplantage die geen eerlijk loon kan verdienen vanwege de lage verkoopprijs. Een eerlijke prijs is letterlijk van levensbelang. En dus zal het je ongetwijfeld opvallen dat je bij eerlijke merken geen t-shirts koopt voor 6 Euro: voor die prijs kún je gewoonweg niet eerlijk produceren. Maar hoe houden we duurzaam shoppen toch betaalbaar?

What’s glowing out there?

We geven je 5 tips voor smart shoppen, waarbij een eerlijke prijs en een haalbaar budget hand in hand gaan.

  1. Stel je budget vast in Euro’s per maand. Op deze manier weet je precies hoeveel je van jezelf ‘mag’ uitgeven. Geen idee waar te beginnen? Kijk eens naar je uitgaven van de laatste 3 maanden. Waar kwam je ongeveer op uit, en was je tevreden met het bedrag dat je overhield om te sparen in die maanden? Je kunt natuurlijk ook gewoon doen wat de gemiddelde Nederlander doet, en ongeveer 5% van je totale uitgaven voor kleding reserveren. Wil je sparen voor iets duurders? Sla dan een maandje over met shoppen, en gebruik je opgespaarde budget de volgende maand.
  2. Verdeel je uitgaven tussen nieuw en tweedehands / vintage, of ruil! Een eerlijke prijs betalen hoeft heus niet onbetaalbaar te zijn, maar iets meer dan bij de Primark of H&M ben je waarschijnlijk wel kwijt. Check voor betaalbare, eerlijke merken onze Brands we love pagina. Je kunt filteren op prijs: het $-tekentje staat voor de goedkopere merken, $$ betekent een gemiddeld prijsniveau en bij $$$ ben je bij de dure merken aangeland. Mix daarnaast je nieuwe uitgaven met hier en daar een tweedehands item. Veel leuker shoppen, want niemand anders koopt precies datzelfde truitje! Er is er namelijk maar één. Of ruil eens iets: er worden steeds meer kledingruil feestjes georganiseerd, bijvoorbeeld via Little Green Dress. Je kunt natuurlijk ook zelf een ruil party organiseren.
  3. Kies voor kleuren en modellen die je vaak draagt en goed kunt combineren. Ga eens een keer door je kledingkast om te zien welke items je het liefst aantrekt. Welke kleuren hebben ze? Wat voor modellen draag je graag? Door een paar sleutelwoorden op een rijtje te zetten creëer je je eigen gratis style guide. Neem je lijstje mee als je gaat shoppen, en zoek naar items die passen binnen jouw profiel. Indien gewenst gooi je er natuurlijk af en toe een item tussen met echt een unieke look: kleurrijk of juist een mooie zwart-wit combi. Geslaagd? Lees ook onze #30wears post om van ‘vaak dragen’ een extra leuke uitdaging te maken.
  4. Houd de sale in de gaten. De jumpsuit die je op de foto’s ziet is bijvoorbeeld nu in de uitverkoop bij Miss Green!
  5. Naald en draad! Misschien ben je wel heel ervaren met de naaimachine en kun je zelf iets maken. Maar ook als dat niet zo is kun je met eenvoudige stappen je kleding langer mooi houden. Zet zelf eens een nieuwe knoop aan, voeg met een lint of reep stof een accent toe, of speur online naar leuke, simpele ideeën. Bijvoorbeeld de tip van (wederom) Little Green Dress om uit twee hemdjes een zomerjurk te maken! Instructies vind je hier. Niet zo van DYI? Misschien kun je via konnektid iemand vinden die je wel wil helpen!
Foto door Sanne Samuels.

Foto door Sanne Samuels.

Over de shopper van Idid vertellen we je binnenkort meer. Nieuwsgierig? Neem vast een kijkje op de website van Idid. De schoenen uit deze outfitpost zijn helaas niet duurzaam. Daarom vermelden we de merknaam niet. Nette schoenen die verantwoord geproduceerd zijn zijn helaas nog moeilijk te vinden. Daarom proberen wij te letten op het land van productie, en vragen we als het even kan bij het merk na hoe het omgaat met duurzaamheid in de productieketen. Als ze die vragen maar vaak genoeg krijgen, is dat het begin van verandering. Tot die tijd is vintage voor schoenen natuurlijk helemaal een goede optie.

Smart-shop ze!

Geschreven door

Laat een reactie achter