5 lessen van Minimalisten die iedereen kan gebruiken

Minimalisme

Minimalisme is all over the internet. De kern is een betekenisvoller leven met minder spullen. Ik was nieuwsgierig en sinds een paar maanden volg ik het blog van The Minimalists. Samen met 4 miljoen (!) andere lezers word ik meegenomen in het leven en de filosofie van twee vrienden uit Ohio. Ze hebben hun succesvolle banen en het grootse deel van hun bezittingen aan de wilgen gehangen om gelukkiger te zijn; om meer ruimte te creëren voor de dingen die er echt toe doen. Het zet me aan het denken. Over mijn spullen. Over mijn consumptiegedrag. Over wat me nou eigenlijk echt gelukkig maakt. Hoewel de lifestyle niet iedereen zal aanspreken, denk ik dat er een aantal dingen zijn waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Zeker als het aankomt op het samenstellen van een duurzame(re) garderobe. En ook als je niet van plan bent de rest van je leven door te brengen in jeans en een zwart T-shirt 😉

5 lessen van minimalisten waar we allemaal mee vooruit kunnen:

 1. Quality is king, buy the best. Kies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Investeer in de beste versie van een item in plaats van in een heleboel ‘net-niet’ spullen.
 2. Maak een wishlist en laat een item daar een tijdje op staan voordat je op het winkelmandje klikt. Zo voorkom je impulsaankopen die achter in de kast belanden. Bovendien is voorpret minstens de helft van de lol 🙂 Heb je onze wishlist voor het komende seizoen al gezien?
 3. Onderzoek of een item echt iets toevoegt aan je garderobe. Hiervoor kun je jezelf de volgende vragen stellen:
  • Past het item bij mijn persoonlijke stijl? (Vind je het lastig om je persoonlijke stijl te definiëren? In onze post Tien do’s en don’ts voor een duurzame kledingkast geven we je tips!).
  • Zit het item echt goed en voelt het materiaal comfortabel? Wees eerlijk tegen jezelf; uiteindelijk word je niet blij van een truitje dat net te kort of te strak is, hoe mooi de print ook is… (Note to self…)
  • Vult het item een gat in mijn garderobe  of is het meer van hetzelfde? Bedenk geregeld welke kledingstukken je mist, zodat je daar tijdens het winkelen alert op bent.
  • Kan ik 3 outfits bedenken waarbij je het item kunt dragen?
 4. More stuff = more stress. Hoe minder je hebt, hoe minder het je in de weg zit. Minimalisten dragen alleen hun favoriete kleding. En verder hebben ze niks. Vertaald voor ons normale stervelingen betekent dit: ruim je kast op en wees kritisch. The Minimalist hanteren de 90/90 regel; heb je iets de afgelopen 90 dagen niet gedragen en zie je het de komende 90 dagen ook niet gebeuren? Dan kan het weg. Breng het naar een tweedehandswinkel, zet het op Marktplaats of geef het weg. Hoogstwaarschijnlijk kun je er iemand anders blij mee maken!
 5. The best things in life aren’t things… Laat je niet gek maken. Uiteindelijk word je veel gelukkiger van ervaringen dan van nieuwe spullen. Kun je het niet vinden tijdens een middagje winkelen? Raak niet gefrustreerd, maar geniet van je gezelschap of vind een fijne plek voor koffie en de krant. Next time more luck 🙂
Geschreven door

2 reacties

 • Lidia

  Thanks voor de tips, lijkt me ook een leuke blog om te volgen!

 • Key items for spring: Flared Jeans – Catching the Glow
  april 6, 2016 - 8:29 am

Laat een reactie achter