Fashion Revolution Day

24 april. Fashion Revolution Day. Drie jaar geleden was dit de dag waarop kledingfabriek Rana Plaza instortte in Bangladesh. Die ramp kostte meer dan 1100 kledingarbeid(st)ers (meestal vrouwen) het leven. En daarom besloot een kleine groep mensen, onder leiding van Carry Somers en Orsola de Castro, om de wereld aan te sporen tot een revolutie in de mode industrie: Fashion Revolution Day was geboren. Vorig jaar waren er wereldwijd maarliefst 700.000 posts op social media met de hashtag #whomademyclothes. Want het idee achter deze dag is om middels die vraag de modemerken tot denken aan te zetten. En, belangrijker, tot daden. Merken moeten meer gaan doen om hun waardeketens in beeld te brengen en te monitoren. De consument, 700.000 man sterk, vraagt daar immers om. En de wereld vraagt erom. In landen als Bangladesh en India kunnen families, dorpen en steden simpelweg niet volwaardig leven als de mode industrie geen einde maakt aan uitbuiting. En als de natuurlijke omgeving niet ontzien wordt. Daarom vragen we ook dit jaar, op Fashion Revolution Day: Who made my clothes?

De winnaar van de Fashion Revolution Quiz ontving deze prachtige, gerecyclede tas van Idid.

De winnaar van de Fashion Revolution Quiz ontving deze prachtige, gerecyclede tas van Idid.

In Amsterdam wordt Fashion Revolution Day gemarkeerd met een middag vol activiteiten in de Beurs van Berlage. Zo is er een foto ‘booth’ waar iedereen met het bekende #whomademyclothes? bord (ook ik, zoals je hierboven kunt zien) op de foto kan. De aangrijpende documentaire The True Cost, waarin te zien is van hoe ver we moeten komen op weg naar een eerlijke mode industrie, wordt doorlopend gedraaid. En er zijn presentaties, onder andere van Solidaridad en van Rank a Brand. Rank a Brand was afgelopen week te zien in Nieuwsuur, tijdens een uitzending waarin aandacht werd besteed aan de convenanten die na Rana Plaza door een aantal mode merken zijn gesloten. Die convenanten vinden kenners vaak too little too late. Maar, zo benadrukt Rank a Brand vandaag in Amsterdam, het is wel van belang dat consumenten voor milieu- en sociaal impact aandacht blijven vragen. Rank a Brand heeft inmiddels zo’n 700 merken doorgelicht in verschillende sectoren, waaronder de mode industrie. Daarbij gebruikt Rank a Brand criteria om vast te stellen hoe ver een merk is wat betreft milieubeleid, beleid voor arbeidsomstandigheden, en klimaatbeleid. Bij dat laatste kun je bijvoorbeeld denken aan het beperken van CO2-uitstoot. Sommige merken brengen hun CO2-footprint nog helemaal niet in kaart, terwijl anderen ambitieuze doelstellingen hebben vastgelegd om die footprint naar beneden te brengen. Zo brengt Rank a Brand in kaart welke merken voorop gaan in de Fashion Revolution die vandaag centraal staat, en welke merken de rijen sluiten.

Drukte bij de foto booth in de Amsterdamse Beurs van Berlage

Drukte bij de foto booth in de Amsterdamse Beurs van Berlage

Natuurlijk stuurden ook wij, namens Catching the Glow, vandaag mails aan een aantal merken om te vragen wie de kleding nu eigenlijk maakt, en hoe dat gebeurt. Ik mailde allereerst Bannou, het merk van het rokje dat ik vandaag droeg. Ook mailde ik Wunderwerk, terug te vinden op onze Brands we love pagina. Wunderwerk is door Rank a Brand nog niet beoordeeld, maar profileert zich op duurzame productie en nauw contact met de leveranciers. Vandaag droeg ik een blouse uit de Wunderwerk collectie. Tot slot vroeg ik H&M wie mijn items uit de H&M Conscious Collection heeft gemaakt. In mijn mail maakte ik gebruik van de criteria waar Rank a Brand mee werkt. Ik vroeg met name naar de punten waar H&M volgens Rank a Brand nog minder goed op scoort.

Deze vragen stelde ik vandaag aan H&M. Volgens Rank a Brand krijgt H&M een C: nog lang niet perfect (dat is een A) maar de eerste stappen zijn gezet.

Deze vragen stelde ik vandaag aan H&M. Volgens Rank a Brand krijgt H&M een C: nog lang niet perfect (dat is een A) maar de eerste stappen zijn gezet.

Vorig jaar waren er, naar aanleiding van die 700.000 #whomademyclothes posts, in totaal 124 miljoen hits. Dit jaar wil de organisatie van Fashion Revolution Day nog meer mensen bereiken. En voor de merken is er ook een doel gesteld: minstens 160 merken moeten dit jaar reageren op de #whomademyclothes posts.

Uiteraard zijn we heel benieuwd of Bannou, Wunderwerk en H&M gaan reageren op onze mails. We zullen hun antwoorden hier met jullie delen zodra we die ontvangen. Ben jij ook benieuwd wat jouw favoriete merk je kan vertellen over de mensen die jouw kleren gemaakt hebben, en wil je ze aansporen tot meer betrokkenheid bij hun waardeketen? Maak dan een foto van je outfit, liefst met het merkje zichtbaar in beeld, en post de foto op social media met hashtag #whomademyclothes. Je kunt natuurlijk ook een mail sturen en op social media delen dat je dat gedaan hebt. Laat ons weten welk merk je vandaag benadert, en natuurlijk wat er voor reactie komt! Wij zijn benieuwd…

Fashion Revolution Day is een mooie eerste stap om de Fashion Revolution op gang te brengen. Tegelijkertijd is het uiteraard lang niet genoeg: bewustzijn is slechts een deel van het antwoord. Maar laten we niet vergeten dat een actieve, kritische houding van consumenten door de modemerken heel serieus wordt genomen. Zeker als het om grote aantallen gaat. En grote aantallen begint bij… Juist, bij jou.

Geschreven door

3 reacties

 • Lidia

  Leuke post en leuk om deze dag vanuit jou beleving te zien. Ik ga er vandaag ook over schrijven. Leuk om je even ontmoet te hebben!

 • Anne-Floor

  Leuk! Ik heb een mail gestuurd naar de HEMA, want ik heb toevallig vandaag een HEMA-vestje en -ondergoed aan. Ben benieuwd of ik een reactie krijg…


  Voor mensen die dit initiatief willen kopieren; ik heb de letterlijke tekst van Barbara overgetypt (omdat het een plaatje was). Bij deze de volledige tekst van de vragen als tekst zodat je alleen maar ctrl c + ctrl v hoeft te doen!

  – Hebben jullie stappen gezet om de CO2-uitstoot bij productie van de HEMA-collectie te beperken?
  – Brengen jullie de totale CO2-footprint van HEMA in beeld?
  – Zetten jullie stappen om meer gebruik te gaan maken van duurzame energiebronnen?
  – Is de HEMA Code of Conduct voor leveranciers een richtlijn of een voorwaarde om voor HEMA te mogen leveren; oftewel, is ‘compliance’ aan de standaarden in deze richtlijn voor leveranciers vrijwillig of niet?
  – Wat doet HEMA als er praktijken ontdekt worden bij leveranciers die niet overeen komen met hetgeen in jullie Code of Conduct voor leveranciers is opgenomen?
  – Zijn jullie van plan in de HEMA Code of Conduct voor leveranciers het recht voor werknemers om zich te organiseren in een vakbond en collectief te onderhandelen op te nemen?
  – Zijn jullie van plan om toe te werken naar productie bij kledingfabrikanten die voldoet aan de normen voor goede arbeidsomstandigheden volgens onafhankelijke derde partijen, zoals FWF, GOTS en SA8000?
  – Zijn jullie van plan om beleid te maken om te zorgen voor betaling van leefbare lonen door kledingfabrikanten?
  – Letten jullie ook op arbeidsomstandigheden bij het inkopen van stoffen en andere materialen?

 • Jen

  Wat goed! Hem goed initiatief dat ik stiekem nog niet kende…

Laat een reactie achter