Waarom shoppen met je ❤️ gelukkiger maakt!

Miss Green hart

Outfit: Blouse Corinne by Miss Green en Boyfriend Jeans Basin by Mud Jeans

What’s the issue?

In het boek ‘Op naar geluk’ (een aanrader!) van psycholoog en hoogleraar Ap Dijksterhuis staat zwart op wit wat ik ergens al vermoedde: nieuwe spullen maken niet gelukkig. Nee, echt niet. Dijksterhuis onderbouwt zijn statement met verschillende internationale onderzoeken. Zeker, je geluksgevoel gaat even in de lift, maar al snel treedt de gewenning in en wil je weer iets nieuws. Dijksterhuis noemt dat de hedonistische tredmolen en jezelf daaruit bevrijden is één van de stappen naar een gelukkiger leven. Materialisme maakt niet gelukkig, we doen er volgens Dijksterhuis veel beter aan ons geld te besteden aan ervaringen. Het liefst aan ervaringen samen met anderen zoals restaurantbezoek met vrienden of een weekendje weg met je geliefde.

Overconsumptie heeft dus niet alleen desastreuze gevolgen voor onze planeet en voor de mensen die erop wonen, maar het geeft ons zelf ook niet het geluk dat we ervan verwachten. Steeds maar nieuwe spullen kopen, maakt ons uiteindelijk niet gelukkiger. Volgens Dijksterhuis gedragen we ons alsof we steeds verder klimmen op het pad dat leidt naar geluk, maar zijn we niets anders dan hamsters die rennen in een molentje. We zijn de ezels die achter de wortel aanlopen zonder ook maar een centimeter dichterbij te komen…. Hmmm….

image

Sieraad ‘Hart’ van Dinie Besems,  foto’s door Sanne Samuels

What’s glowing out there? 

Toch is er een manier van nieuwe spullen vergaren (we moeten tenslotte toch íets aan ;-)) die wél gelukkiger maakt. Namelijk door bewust en ‘met je hart’ te consumeren. Hierdoor geef je betekenis aan je consumptiegedrag en aan je aankopen. En dát is de key naar geluk. Je geeft iets terug aan de wereld, en dat geeft een geluksgevoel dat langer stand houdt dan dat van de snelle fashion fix. Ik las het in dit artikel in The Huffington Post. Daarin las ik ook hoe dit mechanisme uiteindelijk resulteert in een Soulful Economy. Een economie waarin we door conscious shopping de wereld mooier en onszelf gelukkiger maken. Spullen die actief iets teruggeven aan de samenleving en het milieu geven ons betekenis en maken ons trotser. Dat geeft ons een geluksgevoel en dat heeft uiteindelijk weer zijn weerslag op de economie. We zullen namelijk meer van dit soort ervaringen willen en daardoor ontstaan er nieuwe sustainable business mogelijkheden. Deze ontwikkeling is al gaande. In de aflevering Rendement van geluk van VPRO’s Tegenlicht zie je prachtige voorbeelden van deze Soulful of Purpose Economy. En het mooiste? You can make it happen!

Hier op Catching the Glow laten we zien hoe je bewuster kunt shoppen. Lees onze 10 do’s and dont’s en begin vandaag nog met jezelf gelukkiger maken 🙂

‘As consumers, we have so much power to change the world by just being careful in what we buy.’

Emma Watson

Geschreven door

1 reactie

  • New shop in town! studio JUX + co – Catching the Glow
    mei 4, 2016 - 3:25 pm

Laat een reactie achter