Vintage of fair!

vintage + fair

Alweer bijna twee weken geleden waren wij aanwezig bij de True Fashion Show (Benieuwd naar deze bijzondere avond? Lees hier ons report!). Carlien Helmink, co-founder van Studio JUX, gaf daar het best denkbare advies aan iedereen die geraakt wordt door de misstanden in de mode-industrie:

‘Beloof jezelf dat het volgende kledingstuk dat je koopt vintage of fair is!’

Simpel, maar doeltreffend! Start somewhere. Gebruik je macht als consument om te laten zien dat je het belangrijk vindt dat je kleding draagt die geproduceerd wordt met een ♥ voor people & planet. Check onze Brands we Love voor merken met een goed verhaal. Of plan een dagje Amsterdam en houdt onze fabulous five  bij de hand als je liever offline winkelt (en vergeet dan vooral ook niet het net geopende Studio JUX + co aan de Ceintuurbaan!). Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vintage of tweedehands item. Er zijn zoveel kleren in omloop die je een tweede leven kunt geven!

Sinds wij ons zijn gaan verdiepen in sustainable fashion kopen we (behalve minder) bijna alleen nog maar duurzame labels of tweedehands kleding. Het leek ons een goed idee om dat weer eens te laten zien! Tijd voor een outfitpost dus :-). Met een outfit die een combinatie van vintage, tweedehands, fair en geleend is.

vintage of fair

De benaming vintage is officieel voor kleding die gemaakt is vóór 1980. Kleding van na 1980 noem je tweedehands of preloved. Het nostalgische label in de luipaard jas deed mij op onderzoek uitgaan. En inderdaad, het merk Royal Blizzand geeft een aantal hits bij vintage online boetieks en gelijksoortige jassen worden daar in de jaren ’60 gedateerd. Echt vintage dus. Voor mij is vooral de langgekoesterde wens van een jas met luipaard print in vervulling gegaan ;-). Met heel veel dank aan mijn collega en vriendin Sandra, die sowieso ‘mijn’ beste tweedehands vondsten op haar naam heeft staan! Zij vist dit soort pareltjes gewoon uit de rekken van de 50/50 in de buurt of uit de stapels tweedehands kleding op de markt… Hulde! Zelf raak ik al snel overwhelmed in tweedehands winkels en op Marktplaats, maar ik heb me opnieuw voorgenomen hier toch echt tijd en energie in te steken. Want zo’n bijzonder item scoren voor €27,50 is toch wel een hele leuke ervaring :-).

IMG_0015

Het T-shirt is van Real Fake studios en ik heb ‘m gekocht bij de Geitenwollenwinkel. De jeans heb ik maanden geleden al geleend bij LENA en ik heb ‘m minstens 1 keer per week aan. Een blijvertje dus voorlopig! De tas is de Fly Violet Maxi van O MY BAG en die heb ik na maanden afwachten via Marktplaats gekocht. Erg mooi én heel praktisch. Ik versleep er dagelijks mijn hele hebben en houwen in.

O My Bag Fly Violet Maxi

O MY BAG Fly Violet Maxi tweedehands gekocht via Marktplaats

Wist je trouwens dat je op Marktplaats een zoekopdracht in kunt stellen? Dan krijg je elke keer als er een item wordt geplaatst dat aan jouw zoekopdracht voldoet een mailtje.

Wat schoenen betreft vind ik het nog lastig om te slagen bij duurzame labels. De keuze is beperkt en vaak net niet mijn smaak. Deze gympen zijn van Filling Pieces. Handgemaakt in Portugal. Dat geeft enige geruststelling over de arbeidsomstandigheden waaronder ze gemaakt zijn. Maar daar houdt het duurzame verhaal helaas wel op. Tijd voor een mailtje aan dit premium sneakermerk!

Als het jou wel lukt om vintage of fair schoenen aan te schaffen, zijn we heel benieuwd naar je ervaringen! Inspireer ons via Instagram, FB of Twitter! Op Twitter moeten we nog een beetje inkomen, maar we reageren zeker! We vinden het natuurlijk sowieso heel leuk om in contact te komen met onze lezers, dus als je ergens anders een vraag of een opmerking over hebt; schroom niet!

IMG_0314

Geschreven door

3 reacties

  • Lidia

    Superleuk artikel en een gave outfit! Je shirt vind ik ook echt heel tof, tijd om eindelijk eens een bezoekje te brengen aan Geitenwollenwinkel;-).

  • Francie

    Mooi!

  • KouweKleren

    Wat grappig, hoewel ik het heel veel koop, met mijn fair fashion wens en studentenbeurs, kende ik de term preloved nog niet. Prachtbenaming, die houd ik erin!

Laat een reactie achter