True Fashion Show: Yes, We’ll be an agent for change!

True Fashion Show

Donderdagavond waren we in Pakhuis de Zwijger te gast bij de True Fashion Show. And what a show it was! Change-agents Charlie + Mary hebben in samenwerking met THE VIEW CONCEPTS en fotografe Laila Cohen een enorm inspirerend event neergezet!

Catwalk show ‘And what about the truth’

De catwalk show was een prachtige presentatie van de zomercollecties van True Fashion labels People Tree, Studio JUX, Wunderwerk en L’Herbe Rouge. Terwijl de modellen over de runway liepen, kreeg het publiek op grote video schermen een inkijkje in de wereldwijde mode-industrie. De beelden, van een hysterische menigte bij de opening van een nieuwe fast fashion keten tot de diepe treurnis na de instorting van Rana Plaza, gaven de catwalk show een extra laag. Je keek niet alleen naar mooie kleren; maar je voelde ook de urgentie om een bijdrage te leveren aan verandering. Yes, we’ll #beanagentforchange!

truefashionshow

Talkshow ‘True Heroes’

Dat waren niet de minste namen! Host Wilbert van de Kamp nodigde achtereenvolgens Safia Minney (Founder van People Tree – UK/ Japan), Doug Mignola (Founder van Hemp Hoodlamb – Amsterdam) en Carlien Helmink (co-founder van Studio JUX – Amsterdam) uit aan tafel. Er volgde een energieke talkshow over het verhaal achter de labels.

Safia Minney begon People Tree 25 jaar geleden in Japan omdat ze als conscious consumer geen merken vond waar ze haar geld aan uit wilde geven. People Tree wordt gezien als dé pionier op het gebied van Fair Trade en ecofriendly fashion. De gedrevenheid en de energie van Minney waren direct voelbaar in de zaal. Minney vertelde over de achtergrond van haar label, over haar liefde voor vintage kleding en over haar nieuwste project Slave To Fashion (je kunt dit project steunen op Kickstarter). Minney heeft humor en een positieve toon, maar haar boodschap is scherp: fast fashion ruïneert de wereld en wij als consumenten moeten onze verantwoordelijkheid nemen door minder te kopen en ons geld uit te geven aan merken die een alternatief bieden.

Doug Mignola, founder van HoodLamb, vertelde hoe zijn merk is ontstaan vanuit de wens een comfortabele, mooie  jas te maken om je warm te houden na een dag surfen op de Noordzee. Hoodlamb jassen worden hoofdzakelijk gemaakt van hennep, één van de meest duurzame vezels ter wereld. Voor de teelt van hennep zijn geen pesticiden nodig en de verwerking vraagt (in vergelijking met bijvoorbeeld katoen) aanzienlijk minder water. Minola’s dringende advies voor ons als consument: ‘Buy less, buy better quality‘.

Carlien Helmink en Jitske Lundgren hebben Studio JUX opgezet nadat ze tijdens hun reizen in ontwikkelingslanden de verwoestende uitwerking van de mode industrie zagen. Nu hebben ze een eigen fabriek in Kathmandu, Nepal. Caroline vertelde, als antwoord op een vraag uit het publiek waarom zij ervoor gekozen heeft nieuwe kleding te produceren terwijl er al zoveel kleding is, dat social impact voor Studio JUX het belangrijkste doel is. Studio JUX biedt de werknemers in Nepal betere leefomstandigheden: een respectvolle behandeling, redelijke werkuren en een fair loon. Sinds kort heeft Studio JUX een eigen concept store op de Ceintuurbaan in Amsterdam, it’s awesome en hier kun je daar alles over lezen. Carlien sloot af met HET BEST DENKBARE ADVIES: Beloof jezelf dat het volgende kledingstuk dat je koopt vintage of fair is!

Fashion Photography Exhibition

Na afloop van de show kon iedereen de expositie van fotografe Laila Cohen bezichtigen. Met haar foto’s heeft zij letterlijk ingezoomd op de True Fashion labels die in de catwalk show voorbij kwamen. Wij bleven kijken…

laila cohen

Dank voor deze inspirerende avond Charlie + Mary (& co)! Wij zijn weer extra gesterkt om ons in te blijven zetten voor True Fashion. En er staan een aantal nieuwe items op onze wishlist… 😉

Geschreven door

2 reacties

  • THE VIEW CONCEPTS

    Leuk artikel! Fijn dat we je hebben geïnspireerd met ons concept op de catwalk! 🙂 De punten die je noemt waren precies het doel om teweeg te brengen bij de bezoeker.

  • Vintage of fair! – Catching the Glow
    mei 26, 2016 - 3:29 pm

Laat een reactie achter