Circulair design

I-did circulair design

De circulaire economie: het is al een poosje een buzzword. En niet voor niets: we belasten het milieu zo erg dat het klimaat verandert en er veel te veel natuur verdwijnt. Zoals we in onze vorige post lieten zien begint dat besef ook in de modewereld voet aan de grond te krijgen. Er worden materialen gerecycled, producten ontworpen met een langere levensduur, en er wordt gretig gebruik gemaakt van vintage items. Allemaal goed nieuws, maar er blijkt onderscheid te zijn: hergebruik is beter dan recyclen, en daarnaast maakt het uit wát je recyclet.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde onlangs een rapport over de circulaire economie. Één van de conclusies: textiel inzamelen is nuttiger dan gft afval. Waarom? Textiel belast het milieu meer, en dus is het schadelijker om twee t-shirts te moeten produceren in plaats van één, vergeleken met twee bananen in plaats van één. Logisch eigenlijk, maar toch hadden wij er nog nooit bij stil gestaan. Vervolgens is het natuurlijk ook beter om een spijkerbroek een tweede eigenaar te geven dan om hem te verwerken tot een vulling van bijvoorbeeld autostoelen. Hoe dichter je bij het oorspronkelijke ontwerp blijft, hoe minder extra grondstoffen je nodig hebt, concludeert het PBL.

En tot slot: ontwerpers doen er goed aan om zo veel mogelijk te streven naar producten die lang meegaan, en die, als ze eenmaal worden weggegooid, gemakkelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Dat vergt een ander soort ontwerp, maar is tegelijkertijd gemakkelijker uit te voeren dan veel andere zaken die bijdragen aan duurzaamheid, zoals het controleren van arbeidsomstandigheden in een mondiale waardeketen. Ook voor merken die nog niet duurzaam zijn in hun productiebeleid kan dit dus een mooie eerste stap zijn.

Helemaal mooi als je als merk wél nog een stapje verder gaat natuurlijk. Het voorbeeld van I-did vinden wij heel inspirerend: I-did baseert haar producten niet alleen op recycling, maar geeft daarnaast vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan en waardevolle training. Hun tas gemaakt van restpartijen textiel noemden ze (hoe toepasselijk) ‘The Circular’. We love it.

I-did circulair design

Daarnaast gaat I-did een langdurige samenwerking aan met IKEA! Deze samenwerking begint met 3 speciale limited collecties, waarvan de eerste begin november in alle Nederlandse IKEA winkels verkrijgbaar is.

 

Dank voor de nieuwe inzichten PBL, wij zien circulair design helemaal zitten! En I-did, dank voor de inspiratie 🙂

 

Geschreven door

Laat een reactie achter