Brands we love!Kun je niet wachten om naar harte lust aan het duurzaam shoppen te slaan? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze lijst met merken helpt je op weg.

Filters
Om meteen te vinden wat je zoekt kun je de lijst filteren op prijsniveau, locatie en type aanbod.

  • Het prijsniveau hebben we gebaseerd op de prijs van een basic shirt. Ligt die onder de 30 Euro, dan krijgt het merk één $-teken. Tussen de 30-70 Euro betekent twee $-tekens en boven de 70 Euro drie $-tekens.
  • De locatie-filter verwijst naar de landen die de webshop van het merk kan bedienen. Sommige merken verzenden bestellingen vanuit de webshop wereldwijd, anderen slechts in een selectie van landen. Let op: het kan wel zijn dat het merk niet alleen via de webshop, maar ook via fysieke winkels verkrijgbaar is. Omdat wij daar niet altijd zicht op hebben zijn deze fysieke outlets in onze locatiefilter niet meegenomen. Deze informatie proberen we in de omschrijving van het merk zo veel mogelijk op te nemen.
  • Bij type aanbod vind je categorieën als dameskleding, herenkleding, kinderkleding en assecoires.

Duurzaamheid
In onze lijst nemen we merken op die wij bewonderen om hun fashion feel en inzet op het gebied van duurzaamheid. Dat wil niet zeggen dat we je alleen de merken laten zien die alles helemaal perfect doen: ook merken die een goede eerste stap hebben gezet op bijvoorbeeld het gebied van arbeidsomstandigheden, maar die wat betreft milieu-impact nog kunnen verbeteren (of juist andersom), nemen we op in onze lijst. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden merken te belonen voor hun inzet, en om ze aan te moedigen om steeds een stukje beter te worden. In de omschrijving van het merk geven we je zo goed mogelijk inzicht in wat het merk al goed doet, en wat er nog kan verbeteren.

Deze lijst is a work in progress, we horen het heel graag als je mooie merken of winkels tegenkomt of als je zelf bezig bent met iets nieuws!

Veel shop-plezier!

Aiayu

Met een casual chique stijl geeft Aiayu je alles wat je nodig hebt, voor elk seizoen en voor dag en nacht (ze hebben ook pyjama’s!). De katoen die Aiayu gebruikt is voorzien van het GOTS keurmerk, en de wol en cashmere zijn gecertificeerd onder het WRAP programma (Worldwide Responsible Accredited Production).

MC Collignon

Een collectie waarin ieder item opvalt en niets saai is: MC Collignon combineert stijl met duurzaamheid. Het grootste gedeelte van de collectie, zo’n 70%, is gemaakt van Waste2Wear®. Een duurzame en maatschappelijk verantwoorde onderneming met ‘groene’ oplossingen voor de textielindustrie door plastic flessen te recyclen en daarvan hoogwaardige stoffen te produceren. Eén kledingstuk is gemaakt van gemiddeld vijftien flesjes. In ieder item staat hoeveel plastic flessen er zijn gebruikt.

WODEN sneakers

Ooit gedacht dat de huid van een zalm je voeten warm zou kunnen houden? WODEN, een Deens Sneaker merk, maakt het mogelijk. Vishuid wordt bijna altijd weggegooid, en dat is doodzonde. Zeker als je ziet wat voor moois WODEN ermee weet te maken! En wees gerust, je ruikt er niks van 😉

Noble Project

noble project

Noble Project (based in Hamburg) is zowel een fashion brand als een goed doel. De statement shirts en sweaters worden geproduceerd in samenwerking met designers, fotografen en illustratoren over de hele wereld. Voor elk verkocht item gaat er een bijdrage naar één van de WASH projecten van Viva con Aqua. Deze projecten zijn er op gericht zoveel mogelijk mensen wereldwijd van schoon drinkwater te voorzien. Vegan webshop  Wolf and Storm is in Nederland het exclusieve verkooppunt van Noble Projects.

JAN ‘N JUNE

JAN 'N JUNE

Jula en Anna uit het hippe Hamburg bedachten in 2013 het concept voor JAN ‘N JUNE.

‘We say let’s make eco-fashion cool and sexy.’

Volgens Jula en Anna kan betaalbare (!) mode samengaan met een hart voor people & planet en wij vinden dat ze dat waarmaken! De collectie van JAN ‘N JUNE wordt helemaal geproduceerd in een familiebedrijf in Polen. Julia en Anna bezoeken deze fabriek zeer regelmatig. Om transparantie te kunnen garanderen hebben ze in een contract met de fabrikant afgesproken dat er onder geen beding derden in het productieproces betrokken mogen worden. Alle materialen komen uit Turkije en India en zijn gecertificeerd. De collectie is minimalistisch with a certain coolness to it. Strakke ontwerpen met een edge. Sinds kort is JAN ‘N JUNE, behalve via hun eigen webshop, in Nederland exclusief te koop bij vegan webshop Wolf and Storm.

Reformation

Reformation Clothes

‘We make killer clothes that don’t kill the environment.’ Reformation ontwerpt en produceert limited-edition collecties in een eigen fabriek in Los Angeles. Reformation wil mensen bewust maken van de impact van mode op het milieu en komt tegelijkertijd met duurzame alternatieven. De collecties worden gemaakt van duurzame materialen en het bedrijf heeft een warmte-reflecterend dak voor het opwekken van nieuwe energie. Reformation gebruikt gerecyclede hangers en alle pakketjes worden verzonden in een 100% gerecyclede verpakking.  Join the Reformation! Free worldwide shipping.

Underprotection

Underprotection is een fantastisch Deens lingerie merk waar ethics aesthetics hand in hand gaan. Ze gebruiken alleen duurzame materialen als tencel, gerecycled polyester, organisch katoen en bamboe. De productie vindt plaats in India en wordt gemonitord door het Fair Wear Foundation Young Designer Programme.

MYOMY do goods

MYOMY do goods is een Nederlands modemerk dat fairtrade high end leren tassen en mode accessoires produceert van ecologisch gelooid leer. Zowel bekende ontwerpers als Hans Ubbink en Ramon Middelkoop, als jongen talenten tekenen voor de collecties van MYOMY do goods. Hun bekendste ontwerp is MY PAPER BAG. De producten worden gemaakt door lokale ambachtsmensen in fairtrade werkplaatsen in India. De fairtrade certificering in India zorgt ervoor dat iedere tas bijdraagt aan menswaardig bestaan door bijvoorbeeld het bieden van goede gezondheidszorg en educatie voor een hele familie. Het leer dat gebruikt wordt, is afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad bij boerenfamilies in India en Mongolië. Op de site staat niet wat ‘een goed leven’ precies betekent in dit geval. Wij hebben MYOMY een bericht gestuurd om dit na te vragen. Gedurende het loodproces maakt MYOMY zo min mogelijk gebruik van zware metalen en chemicaliën.

Joline Jolink

joline jolink

Joline Jolink is een Nederlandse mode-ontwerpster die de gebaande paden van het traditionele modesysteem verlaten heeft. Dat geeft haar de mogelijkheid om te ontwerpen, te ontwikkelen en te produceren op haar tempo, onder haar voorwaarden, zonder de druk van het systeem. Slow fashion dus. De items zijn niet trendgevoelig en veelal ook niet seizoensgebonden. Alle producten worden ontworpen en ontwikkeld in haar eigen studio in Rotterdam. Vervolgens worden ze in kleine oplage geproduceerd door vakmensen van ervaren familiebedrijven, zo dicht mogelijk bij huis om de transportboog zo kort mogelijk te houden. Joline is een enorme dierenvriend en heeft fantastische leatherlook items ontwikkeld die niet van echt leer te onderscheiden zijn. Haar leatherlook legging is al jaren een bestseller. Iedere 3 weken verschijnen er nieuwe producten. Deze zijn uitsluitend verkrijgbaar in haar online winkel en in de offline store op de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg 82. We love!

l’Herbe Rouge

l'herbe rouge

L’Herbe Rouge is een prachtig Frans merk met de befaamde je ne ce quoi uitstraling. L’Herbe Rouge werkt zoveel mogelijk met materialen en productieprocessen die mens en milieu respecteren. Er worden geen pesticiden en chemische kleurstoffen gebruikt en veel van het materiaal is of wordt gerecycled.

Kuyichi

Kuyichi is een Nederlands jeansmerk dat gezien wordt als pionier op het gebied van sustainability. Toen de NGO Solidaridad in het jaar 2000 grote spelers in de jeansindustrie wilde overtuigen om biologisch katoen te gaan gebruiken, was er geen merk geïnteresseerd. Als reactie hierop heeft Solidaridad zelf Kuyichi opgezet. Kuyichi is lid van de Fair Wear Foundation, van Made By én heeft het Fairtrade keurmerk. Je kunt bij aangesloten winkels je oude jeans inleveren voor korting op een nieuwe. De gebruikte jeans wordt gerecycled tot nieuwe denimstof.

Yunit Studio

We all have thoughts, feelings and a beating heart.

Yunit Studio gaat uit van de overeenkomsten tussen mensen en hun unisex (!) T-shirtcollectie is dan ook bedoeld voor iedereen! De Regular fit heeft gedraaide zijnaden, een diagonale stofrichting en subtiele afwerkingen om voor iedereen een goede fitting te garanderen. Yunit selecteert de stoffen met veel zorg. Designer Josine Castelein vertelde ons op MINT dat ze zelf de stoffen uitzoekt en graag gebruik maakt van restpartijen, want waarom iets nieuws laten weven als er al iets moois bestaat? Wij spraken Josine later uitgebreid over het verhaal achter haar collectie. Benieuwd naar haar visie en een aantal highlights van de collectie? Klik hier!

Wunderwerk

Wunderwerk is een Duits casual streetwear label dat werkt met natuurlijke, duurzame, meestal GOTS gecertificeerde materialen. De collectie bestaat uit jeans, broeken, T-shirts, knitwear en jassen. De oprichters van Wunderwerk bezoeken persoonlijk twee tot vijf keer per jaar  alle producenten in hun productieketen om een zo hoog mogelijk ecologisch resultaat te waarborgen!

Vivienne Westwood

‘Buy less, choose well, make it last.’ 

De befaamde woorden van Vivienne Westwood, die daarmee net als Stella McCartney duurzaamheid een stem geeft in de high fashion wereld. Westwood wordt een ‘fashion rebel’ en ‘the last Punk left’ genoemd. Bovenal is ze enorm inspirerend! Benieuwd? Bekijk dit filmpje over haar kijk op eco friendly fashion, enorm de moeite waard! Westwood gaat regelmatig samenwerkingen aan met brands die wat dichter bij ons budget liggen, zoals vorige zomer met The Cambridge Satchel Company. Wat zouden we graag met zo’n tas lopen…!

StudyNY

Ook een ontdekking op MINT, dit New York based sustainable fashion brand StudyNY. Uitgangspunten als slow fashion, ethical production, zero waste en responsible fabrics vormen de basis van de collectie. Het label gebruikt duurzame technieken en materialen. Patronen worden zo ontworpen dat de verschillende onderdelen als een puzzel in elkaar passen, zodat er zo min mogelijk afval ontstaat. StudyNY maakt gebruik van verschillende duurzame materialen, zoals hennep, lokaal geproduceerde alpaca, organisch katoen en gerecyclede materialen. De collectie wordt grotendeels in New York geproduceerd op een paar samenwerkingen in Peru en Mexico City na. StudyNY wil door transparantie en voorlichting de consument laten beleven wat er nodig is om een eerlijk en kwalitatief item te produceren.

Studio Jux

Studio JUX is een Nederlands label dat je direct herkent als Dutch design: minimalistisch en comfortabel with a little twist. Een deel van de collectie wordt geproduceerd in hun eigen (!) studio in Nepal. De items die daar gemaakt worden hebben een nummer op het label dat correspondeert met het persoonlijke verhaal van de maker op de website; let’s handshake! De collectie wordt gemaakt van duurzame innovatieve materialen zoals woodsilk.  Studio JUX won de Ethical Fashion Award in Parijs (2010) en de Green Fashion Competition (2012), een initiatief van Amsterdam Fashion Week en het ministerie van EL&I. In 2013 ontving stichting studiojux.org de ASN Wereldprijs in de categorie ‘eerlijke handel’. In 2014 werd studio JUX beloond met een investering van Village Capital.
Eind april 2016 heeft Studio JUX haar eerste flagship store geopend: Studio JUX + co. In deze post van direct na de opening kun je daar alles over lezen. De winkel is je bezoek meer dan waard, je vindt ‘m op Ceintuurbaan 252 in Amsterdam.

K.O.I. Kings of Indigo

Kings of Indigo is een fantastisch Amsterdams (Yeah!) jeansmerk dat op verschillende manieren meewerkt aan een betere wereld. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation en laten daarmee zien dat ze het belangrijk vinden dat hun werknemers onder goede arbeidsomstandigheden en voor een leefbaar loon hun kledingstukken maken. Daarnaast proberen ze met hun productie het milieu zo min mogelijk te belasten door GOTS gecertificeerd biologisch katoen te gebruiken (door de afwezigheid van pesticiden ook beter voor de mensen op het land!) en zoveel mogelijk garen te recyclen.

KISS AND TELL

Kiss and Tell is een eerlijk label met een prachtige sophisticated collectie van natuurlijke zijde. De zijde wordt in India geproduceerd volgens oude ambachtelijke tradities. In samenwerking met Indiase NGO’s doet KISS AND TELL er alles aan om te waarborgen dat de collectie onder goede werkomstandigheden tot stand komt. De collectie is onder andere te koop bij Sukha Amsterdam.

Honest by

De belgische designer Buno Pieters heeft met Honest by in 2012 het eerste 100% transparante bedrijf ter wereld gelanceerd. Gerenommeerde en ‘upcoming’ designers werken samen aan een collectie die zo eco-friendly en eerlijk mogelijk wordt geproduceerd. De consument kan het hele productieproces volgen! De kleding is heel bijzonder, maar helaas ook behoorlijk kostbaar voor de gewone sterveling… Fantastisch én betaalbaarder zijn de downloads van accessoires die je op je huis-3D-printer kunt uitprinten! Dat willen we proberen!

Monique van Heist

Monique van Heist strijdt met haar Hellofashion collectie tegen de snelheid in de mode. Het project bestaat uit een steeds uitbreidende totaalcollectie van ‘moniquevanheist-classics’. Slow fashion op z’n best! De collectie is permanent verkrijgbaar en bestaat naast kleding ook uit recepten en meubelstukken. Je kunt de kleding in Nederland online kopen bij www.kimwerner.nl en www.soul-sister.com. En offline onder andere bij Suhka Amsterdam.

Elsien Gringhuis

Elsien Gringhuis is een Nederlandse prijswinnende designer waarvan de collectie geheel op duurzaamheid gebaseerd is. De verschillende items worden pas na bestelling geproduceerd (in Nederland!) om overproductie te voorkomen! De patronen zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk materiaal verloren gaat. De hoge kwaliteit garandeert een lange levensduur. Slow fashion it is!

Ekyog

Het Franse duurzame merk Ekyog is opgericht om iets goeds te doen voor de aarde en om te laten zien dat dat dus mogelijk is in de kledingindustrie zonder concessies te doen aan fashionfeel! Het merk gebruikt 100% organisch katoen, gaat uit van lokale productie zonder gifstoffen en doet er alles aan om het gebruik van water te beperken. Daarnaast is er veel aandacht voor de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleren maken; 10% van de winst stroomt via de stichting Terre d’ EKYOG terug naar de producenten! In Nederland is het merk te koop bij Brandmission. Brandmission heeft zowel een winkel in Haarlem als een webshop.

Filippa K.

Zweeds modemerk met luxe basics. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en wordt door deze organisatie als ‘good’ gekwalificeerd. Dat wil zeggen dat Filippa K goed op weg is om aan de standaarden op het gebied van arbeidsomstandigheden voor hun werknemers te voldoen.

Filippa K.’s visie is geënt op duurzaamheid: ‘Fashion where sustainability is the guide to growth.’ In Stockholm hebben ze een winkel voor tweedehands Filippa K. kleding geopend en ze werken mee aan verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid, zoals LENA the fashion library. Allemaal tekenen dat er naast aandacht voor het menselijke aspect ook aandacht is voor de omgeving. Helaas hebben wij op het gebied van zorg voor de omgeving (CO2 uitstoot, grondstoffen, etc.) nog geen beoordelingen gevonden van onafhankelijke organisaties. Rank a Brand heeft Filippa K. bijvoorbeeld nog niet beoordeeld.  Hier kun je lezen wat Filippa K. er zelf over zegt.

By Sanne Jansen

By Sanne Jansen lanceert maandelijks één complete outfit, in plaats van twee grote collecties per jaar. Let’s slow it down! Je smaak verandert niet per seizoen, dus waarom zou je garderobe dat wel doen? De outfits blijven verkrijgbaar zolang het materiaal op voorraad is, ongeacht het seizoen of trends. Deze look is van september 2014.

Stella McCartney

Wij roemen Stella McCartney om haar stem in de high fashion wereld! Door haar grote bereik en haar fantastische collecties heeft zij duurzaamheid wereldwijd op de kaart gezet. Stella McCartney is een vegan merk; er wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals leer. Het merk is continu in ontwikkeling om een zo duurzaam mogelijke onderneming te worden.

People Tree

People Tree is een pionier op het gebied van fair trade en sustainable fashion. Al 20 jaar maakt dit merk met haar collecties een verschil in ontwikkelingslanden. Het is één van hun doelen om de werk- en leefomstandigheden van mensen in deze landen via mode te verbeteren. Daarnaast werken ze uitsluitend met gecertificeerd biologisch katoen en andere duurzame materialen om de belasting van het milieu te minimaliseren. In de brede collectie van People Tree worden trends gecombineerd met traditionele technieken en natuurlijke materialen.

Nudie Jeans

Nudie jeans is een on trend Scandinavisch denimlabel dat gebouwd is op het principe dat jeans mooier worden naarmate je ze draagt en dat het dus de moeite loont goed voor het product te zorgen. Very Slowfashion! Je kunt bijvoorbeeld een gratis repair-setje bij Nudie Jeans bestellen om ervoor te zorgen dat je jeans langer meegaat. In een aantal winkels in Europa (helaas niet in Nederland) kun je een tweedehands jeans kopen die Nudie Jeans professioneel gerepareerd heeft. Van broeken die echt ‘afgedragen’ zijn, maken ze handgeweven denim vloerkleden! De jeans zijn van 100% biologisch katoen. Nudie Jeans is lid van de Fair Wear Foundation en laat daarmee zien ook oog te hebben voor de arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces. Op hun website (echt een bezoekje waard!) geven ze heel duidelijk aan waar ter wereld elk deel van de collectie gemaakt wordt. Hoewel op de site gebruik wordt gemaakt van mannelijke modellen, zijn de broeken ook écht bedoeld voor vrouwen. Hier vind je een fit guide.

Monkee Genes

Monkee Genes is een jeansmerk met een missie: ‘Organic cotton (GOTS) jeans made by people who care because they are being cared for’. Vanaf september 2015 start Monkee Genes met het project ‘Stop Taking the Pennies’. Voor elk item dat uit deze collectie verkocht wordt, gaat er 50 cent naar een organisatie in Bangladesh die onderwijs opzet voor kinderen in het gebied waar Monkee Genes haar collectie produceert. De collectie bestaat uit goede jeans en chino’s (ook voor kinderen!) aangevuld met casual wear als T-shirts en sweaters.

Mud Jeans / Lease A Jeans

Mud jeans is een Nederlands jeansmerk dat het revolutionaire concept Lease a Jeans ontwikkelde. Stuur de jeans die je niet langer draagt terug. Mud Jeans hergebruikt alle materialen terwijl de consument naar een nieuw paar kan switchen. Teruggestuurde jeans worden geupcycled en vermaakt tot unieke vintage paren. Of, als ze niet meer gerepareerd kunnen worden, gerecycled tot nieuwe kledingstukken. Hierdoor wordt verspilling tegengegaan. Het merk werkt met biologisch en fairtrade katoen. Naast een hoge kwaliteit denim garanderen ze veiligheid op de werkvloer van geselecteerde fabrikanten. Recentelijk is het merk lid geworden van de Fair Wear Foundation als een Young Designers Member. Je kunt items van Mud jeans ook lenen bij LENAWij hebben een aparte outfitpost aan dit inspirerende merk gewijd!

Miss Green

Kledinglabel Miss Green staat voor kwaliteit en comfort met basisitems gemaakt van biologische katoen (GOTS) en duurzame bamboe. De collectie wordt geproduceerd in Europa om zicht te hebben op de arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces. Je kunt hier ook terecht voor een duurzame yoga-outfit! Bij deze outfitpost kun je ons interview met Maaike Groen, founder van Miss Green, lezen!

Linda Mai Phung

Wij ontdekten de Franse designer Linda Mai Phung op MINT, het platform voor duurzame mode op de tweejaarlijkse modevakbeurs Modefabriek. De collectie wordt geproduceerd in Vietnam waar Linda Mai Phung en haar compagnon Florence Bacin ook een groot deel van de tijd wonen en werken. Hierdoor zijn zij in staat om regelmatig te gaan kijken in de kleine fabriek waar hun kleding wordt gemaakt om zicht te houden op de productie en op de arbeidsomstandigheden van de werknemers. De collectie laat een mix zien tussen Aziatische en Westerse invloeden. Linda Mai Phung geeft oude Aziatische technieken en patronen een moderne look door middel van nieuw materiaal- en kleurgebruik. De collectie is onder andere te koop via yoox.com.

Alchemist

Alchemist is een casual chique Nederlands merk dat er alles aan doet om een high fashion feel te combineren met een ethical lifestyle. Ongeveer 92% van de productie vindt ondertussen plaats binnen Europa. Op deze manier heeft het merk de CO2 uitstoot weten te beperken doordat er minder transport nodig is. Bovendien zijn de werkomstandigheden in Europa over het algemeen beter. Alchemist is lid van de Fair Wear Foundation.

Alternative Apparel

Alternative Apparel is een wereldwijd invloedrijk casual lifestyle brand met mooie, stoere basics. Met name de Alternative Earth collectie heeft een hoog sustainability gehalte. De meeste kleding uit deze collectie is gemaakt van ‘Eco-Heather’. Dat bestaat uit 50% Polyester (6,25% gerecycled), 38% Katoen (6,25% biologisch), 12% Rayon. En garen en weefsel wordt milieuvriendelijk gekleurd.

Acne Studios

Acne Studios is een luxe, very fashionable merk uit Zweden.  Te koop in hun eigen webshop, maar ook bij onder andere De Bijenkorf shop je de populaire basics, zoals jeans, T-shirts, het ultieme witte overhemd en de befaamde pistolboots. Have a look! 

Acne is lid van de Fair Wear Foundation en wordt door deze organisatie als ‘leader’ gekwalificeerd. Een steeds groter deel van de productie vindt plaats in Europa en buiten Europa (voornamelijk in China) is het Acne gelukt om het grootste deel van hun productie te monitoren, zodat deze voldoet aan de standaarden van de FWF.

Op het gebied van duurzaamheid (milieu- en klimaatbeleid) zijn nog wel echt verbeteringen mogelijk.